ЕС не успява да се споразумее за олекотена версия на петролното ембарго срещу Русия

ЕС не успява да се споразумее за олекотена версия на петролното ембарго срещу Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.05.2022
  • Share:

Комитетът на постоянните представители на правителствата на държавите-членки в Европейския съюз, или Корепер, не е успял да постигне компромис относно олекотената версия на петролното ембарго срещу Русия, каза източник в институциите на ЕС в Брюксел в неделя след Извънредно заседание на Корепер преди срещата на върха на ЕС.


Източникът също така даде да се разбере, че срещата на върха едва ли ще приеме решение за петролното ембарго, което е част от шестия пакет антируски санкции.


"Днес Корепер проведе среща, за да обсъди въпроса за забраната за доставки на руски петрол. Ще трябва да разгледаме допълнителни подробности на друга среща в понеделник. Мога да кажа, че всички страни са решени да ограничат доставките на руски петрол, но имаме нужда от допълнителна координация", каза източникът


Той изрази надежда, че ако лидерите на ЕС не успеят да постигнат споразумение по шестия пакет от антируски санкции на срещата на върха на 30-31 май, срещата най-малкото ще създаде "положителна динамика" в тази посока. „Все пак в края на юни ще бъде организирана друга среща на върха на ЕС", добави той.


Източникът също така потвърди, че Европейската комисия се е съгласила с искането на Унгария за отлагане на забраната за доставки на петрол по нефтопровода "Дружба". Сега ЕС обсъжда само ограничения за доставките на петрол по море.


„Има държави, които са 100% зависими от руския петрол и такава забрана е деликатен процес. Трябва да се договорим как ще се доставя петрол през други страни от ЕС. Ще отнеме дни и дори седмици. Ако успеем да ограничим доставките на петрол по море, това ще направи възможно намаляването на доставките на руски петрол за страните от ЕС с две трети", отбеляза източникът.


Страните от ЕС се опитват да постигнат компромис по шестия пакет от антируски санкции повече от три седмици. Пакетът трябва да включва петролното ембарго. На 4 май председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че шестият пакет от санкции трябва да бъде одобрен до дни. Европейската комисия предложи да се наложи забрана за внос на суров петрол от Русия до шест месеца след влизането в сила на шестия пакет и забрана за внос на петролни продукти - през 2023 г. Освен това фон дер Лайен призова за забрана на транспортирането на руски петрол от европейски танкери.


Унгария, Словакия и редица други страни повдигнаха възражения срещу този план, заявявайки, че тези мерки ще нанесат удар върху техните икономики и в дългосрочен план биха били дори от полза за Русия, тъй като биха довели до ръст на цените на петрола, докато Русия ще изнася петрола си в Азия и други региони.

Станете почитател на Класа