Подновиха шофьорската книжка на 100-годишна италианка

Подновиха шофьорската книжка на 100-годишна италианка
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.06.2022
  • Share:

Италианка поднови шофьорската си книжка на 100-годишна възраст, като стана едва третият столетник в страната през последните години, счетен за подходящ да седне зад волана.
Кандида Удерцо получи нова книжка, след като премина очен тест в училище за шофиране в северната провинция Виченца. Жизнерадостната столетница каза, че обича да бъде автономна и да не оказва натиск върху сина си да я вози наоколо.
„Това подновяване ме прави щастлива и ще ме накара да се почувствам малко по-свободна. Имам късмет, аз съм на 100 години и това, че съм толкова здрава, също е изненада за мен. Не вземам таблетки, само малко хапче за сън от време на време", каза Удерцо пред Corriere della Sera..
Тя каза, че зрението й е толкова добро, че може да чете вестник, без да има нужда от очила.
Столетното население на Италия е сред най-високите в Европа и броят на хората, достигащи крайъгълната възраст, продължава да нараства: по данни, публикувани в началото на май от Националната статистическа агенция, Италия е дом на 20 456 столетници, спрямо 14 456 през 2019 г.
Не е ясно колко от тях все още кормуват. Лицензите за лица над 80-те се подновяват на всеки две години, като шофьорите трябва да предоставят медицинско свидетелство, за да удостоверят, че са физически и психически годни.
Удерзо каза, че единственото съжаление в живота й е, че е загубила съпруга си, когато е била сравнително млада. „Но реших, че да остана жива означава да се наслаждавам колкото е възможно повече. Започнах да ходя на дълги разходки с приятели, това ми помогна да се справя с мъката. След пенсионирането се присъединих към пешеходна група и оттогава не съм пропуснала излет. Всяка неделя в 6 сутринта съм готова да тръгна.", каза тя пред вестника.

Станете почитател на Класа