Twitter ще се съобрази с искането на Илон Мъск за данни

Twitter ще се съобрази с искането на Илон Мъск за данни
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.06.2022
  • Share:

Компанията за социални медии Twitter ще предостави на най-богатия човек в света достъп до потока от данни, включващ повече от 500 милиона туитове, публикувани всеки ден, според Washington Post. Редица компании вече плащат за достъп до данните, което включва запис в реално време на туитове, устройствата, от които потребителите туитват, и информация за акаунтите, които туитват.
New York Times също така съобщи, че Twitter ще позволи на Мъск да види неговия „пожарен маркуч" за ежедневния трафик в отговор на правни заплахи, че в противен случай сделката ще бъде застрашена.
Мъск предупреди Twitter в понеделник, че може да се откаже от сделката си за 44 милиарда долара за придобиване на компанията, ако тя не предостави данните за спам и фалшиви акаунти, които той търси. Мултимилиардерът изрази съмнения относно твърдението на Twitter, че фалшивите и спам акаунти представляват по-малко от 5% от потребителската база от 229 милиона души.
В писмо до главния правен директор на Twitter, адвокатите, представляващи Мъск, казаха, че той вярва, че компанията „активно се съпротивлява и осуетява" правата му за достъп до данни и информация от компанията съгласно споразумението. Те заявиха, че „отказът да представи информацията е съществено нарушение на споразумението, което ще позволи на Мъск да си тръгне, без да плати таксата за прекъсване от 1 милиард долара, записана в сделката".
Фалшивите или спам акаунти, известни като бот акаунти, са автоматизирани и не се управляват от хора. Те могат да използват функцията за отговор или директни съобщения, за да изпращат реклами или измами до потребителите, или да извършват опити да повлияят на обществения дебат чрез туитване на политическа пропаганда. Мъск постави под въпрос дали рекламодателите – които осигуряват по-голямата част от приходите на Twitter – получават правилно съотношение цена/качество поради проблема с ботовете, въпреки че Twitter постоянно се придържа към цифрата от 5% в тримесечните си отчети за приходите от 2014 г.

Станете почитател на Класа