Какво каза Лавров в Анкара

Какво каза Лавров в Анкара
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.06.2022
  • Share:

„Русия няма да използва разминирането на украински пристанища за военни цели и се съгласява по един или друг начин да формализира подходящи гаранции", каза руският външен министър Сергей Лавров в сряда на пресконференция след разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Анкара смята, че механизъм за износ на зърно от украинските пристанища може да бъде създаден от Русия, Украйна, Турция и ООН.
Според Лавров Москва е готова за координация с Анкара, за да гарантира безопасността на корабите, напускащи украинските пристанища, единственият проблем е позицията на Киев, който досега отказва да разминира своите териториални води: „И все пак ако сега, както нашите турски приятели казват, украинската страна е готова да осигури проход, да се надяваме, че проблемът ще бъде разрешен. Ако режимът в Киев е готов, ние ще се радваме да си сътрудничим."
В същото време Лавров подчерта, че въпросът за износа на зърно, който Западът и Киев се опитват да представят като „глобална катастрофа", няма нищо общо със световната продоволствена криза: „Въпросният дял на зърното е по-малко от 1% от световното производство на пшеница и други зърнени култури."
Лавров подчерта, че възможност за среща между Путин и Зеленски ще се появи едва след възобновяване на процеса на преговори между Москва и Киев. Лавров нарече подхода на украинския президент към преговорите несериозен: „Зеленски иска да се срещне заради срещата. Той променя мнението си с всеки изминал ден. Възобновяването на диалога зависи от позицията на Киев, който все още не е дал своя отговор на руската версия на проектоспоразумения, представена в средата на април: Топката е в полето на Украйна вече почти два месеца".
Според Чавушоглу Анкара вижда възможност за възобновяване на преговорите между Москва и Киев и е готова да организира среща между руския и украинския президент. Министърът отбеляза „Турция разбира недоволството на Украйна от отказа на републиката да се присъедини към антируските санкции, но страната се стреми от самото начало да запази балансирана позиция и да не се опитва да угоди на някоя от страните".
Според Лавров „Отношенията между Русия и Турция са зрели. Те се основават на прагматизъм, на уважение и отчитане на интересите на другия и се ръководят от принципите на добросъседство."

Станете почитател на Класа