«Вървим към дъното» — експертите в Киев се сбогуват с украинската икономика

«Вървим към дъното» — експертите в Киев се сбогуват с украинската икономика
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.06.2022
  • Share:

Украйна загуби 50 процента от своята металургия, пристанища, приходите от Европа и дори от работниците мигранти.

 

Това заявиха украински експерти на пресконференция в Киев.

„По предварителни данни може да загубим 45% от БВП до края на тази година. Това първо.

Второ, предвид окупацията на Мариупол и Азовското крайбрежие, ние загубихме половината от металургичния комплекс, а минно-металургичният комплекс беше една от експортно-печелившите индустрии. И като цяло, мощната индустриална икономика се поддържа на тази база.

Дори няма да говоря за това, което се случва на валутния пазар с инфлацията“, каза той.

„След това виждаме блокирани пристанища, съответно много ограничен износ, а откъде да вземем приходи? Освен това можем да очакваме, че трансферите на нашите трудови мигранти в Украйна ще бъдат драстично намалени, защото много трудови мигранти, които са работили в Европа, просто взимат семействата при себе си. Може би временно, но не за месец, а за по-дълго, а може би завинаги. Тоест, ние губим капитал, не само индустриален капацитет, можем да загубим и човешки капитал.

 

"Вървим към дъното" - експертите в Киев се сбогуват с украинската икономика

 

 

IТ предприятията започват да емигрират, засега се установяват в Закарпатието — като логистичен център по пътя към Европа. Но все повече западни компании, които имат свои клонове и офиси тук, започват да препоръчват и след това изискват много техни служители да се преместят или в Канада, или в европейски градове“, каза украинският политолог Вадим Карасьов.

Карасев също попита друг участник в конференцията, киевски икономист и финансов анализатор, бивш съветник на президента на Асоциацията на украинските банки Алексей Кушч, колко е обедняла Украйна през тези три месеца и като цяло по време на „войната и окупацията“.

„Инфлацията на годишна база вече е 16%, но е ясно, че ще е по-висока, ще стае над 20%. Що се отнася до брутния вътрешен продукт, спадът е от 30 до 40%. Спадът на доходите на домакинствата ще бъде по-висок от 30-40%, не по-малко от 50% тази година.

Що се отнася до валутния еквивалент, тук ситуацията също е доста сложна, защото 30-40% — ние вземама падане на номинала на гривната, ако погледнем в долари — ситуацията ще бъде още по-лоша. Можем да паднем до 100 милиарда долара БВП.

Нека ви напомня, че миналата година имахме рекорд от 200 милиарда долара БВП – това е най-високата цифра за цялата независимост, а сега можем да паднем до нивото от 14-та година. Оказва се, че БВП на глава от населението е на ниво приблизително 3 хиляди. Това е нивото на развиващите се азиатски страни“, каза експертът.

„По отношение на заетостта – 30% са безработните в момента. Проблемът със заетостта има структурен характер – някои хора са на временна работа, работят 2, 3 дни в седмицата, някои хора имат съкратени заплати, дори когато са напълно заети”, добави Куш.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа