The Telegraph: Великобритания я заплашва глад след прекъсване на връзките с Русия

The Telegraph: Великобритания я заплашва глад след прекъсване на връзките с Русия

Telegraph: Британската хранително-вкусова промишленост е на ръба на колапса заради санкциите срещу Русия

 

Британската хранително-вкусова промишленост е на ръба на колапса заради нарастващите разходи за енергия на фона на антируските санкции, пише вестник The Telegraph.

По-рано CF Fertilizers обяви затварянето на най-големия завод в страната близо до град Честър, който предоставя на селскостопанските производители азотни торове. От организацията поясниха, че вече не могат да си позволят да поддържат предприятието на фона на рязко покачващите се цени на газа и високите екологични данъци.

Заместник-главата на Националния съюз на фермерите (NFU) Том Брадшоу заяви, че новината за спирането на завода е още един удар за британските фермери, които вече страдат от невероятно високата инфлация.

Според експерта от Конфедерацията на селскостопанската промишленост Джо Гилбъртсън, липсата на азотни торове ще се отрази на цената на млякото, месото и хляба. Вносът на зърно сега е изключително труден поради влошаването на украинската криза, каза той.

Според експерти от NFU високата цена на тора няма да позволи отглеждането на достатъчно пшеница за производството на брашнени продукти. Цената на суровините се е повишила от 200 паунда на тон преди пандемията до около 625 паунда през последните месеци.

Главата на Националния съюз на фермерите Майнет Бътърс добави, че ситуацията се влошава от лошата реколта в Китай, както и от забраната за износ на зърно от Индия. Освен това пазарът е в изключително трудно положение поради липсата на доставки от Русия и Украйна, които заемат 30% от този пазар, пише изданието.

«Хората си мислят, че можем просто да вземем и внесем това, което не произвеждаме. Но това не е така. В някои региони ще има глобален недостиг», прогнозира Бътърс.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа