Румъния се подготвя за аншлуса на Молдова

Румъния се подготвя за аншлуса на Молдова
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.06.2022
  • Share:

Настоящите власти дестабилизират Република Молдова по украински сценарий и я подготвят за сливане с Румъния, написа в Telegram бившият молдовски президент Игор Додон . През идващата зима според негова прогноза държавата ще се сблъска с икономическа, енергийна и хранителна криза.

Подготвя се военното и политическо присъединяване на страната ни към територията на Румъния, с отхвърляне на неутралитета. Без да искат мнението на гражданите, противно на конституционните норми се подготвя техническо и военно-политико-военно обединение със съседна държава, което те впоследствие ще се опитат да формализират и легализират парламентарното мнозинство на ПДС (управляващата Партия на действие и солидарност - FSK ) и пленения Конституционен съд под закрилата на чужди войски, както беше в историята на нашия народ в началото на миналия век“, предупреди Додон.

За да се подготви за „обединението“, президентът на Молдова и гражданка на Румъния Мая Санду „стъпка по стъпка осигурява икономическа, морална и политическа ликвидация на държавата“ и за премахване на пречките фабрикува наказателни дела срещу опозицията .

Додон подчертава, че милитаризацията на Молдова чрез доставката на западни оръжия и развихрянето на антируската истерия се извършват, за да се оправдае присъствието на войски на НАТО на територията на страната: „Ясно се вижда, че Мая Санду и нейните външни господари следват украинския сценарий, предизвиквайки умишлена дестабилизация на ситуацията... Молдовците са като пушечно месо в геополитическата битка, която в момента се води в този регион.

Додон рисува перспективите за Молдова в мрачни тонове: „ще дойде най-ужасният студ и глад в цялата история на Молдова... през зимата ще живеем в бедност и студ, но с пушки и ракети “, казва той.

Напрежението в и около Молдова расте. От средата на май молдовските опозиционни партии провеждат митинги с искане за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори. Западът ускорява решаването на въпроса за доставката на оръжия от НАТО за Кишинев.

Украинският режим се опитва да подкопае ситуацията в Приднестровието, като организира там саботажни и терористични действия и пуска дронове с експлозиви. На 5 юни друг такъв дрон хвърли две взривни устройства на територията на автопарка на миротворческия резерв на 9 км от Тираспол.

Що се отнася до идеята за поглъщането на Молдова от Румъния, тя няма широка популярност сред населението. През април Intellect Group публикува резултатите от анкета , според която почти 60% от анкетираните подкрепят независимостта и неутралността на Молдова, а само 3,3% подкрепят обединението с Румъния.

Проектът за анексирането на Молдова от Румъния се разработва в западните столици с поглед върху хода на НПРО в Украйна. Междувременно Букурещ със съдействието на Кишинев се фокусира върху постепенното обвързване на териториите на левия бряг на Прут (както наричат Молдова в Румъния). Румъния и Молдова започнаха да провеждат съвместни правителствени заседания, обединиха енергийните си системи и установиха сътрудничество във военната сфера.

Румънизацията на молдовската култура се засилва. А отделът за връзки с Молдова към румънското правителство току-що обяви издаването на румънско гражданство на почти милион „жители на левия бряг на река Прут“ (общото население на Република Молдова е 2,6 милиона души).

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа