Украинският борш бе признат от ЮНЕСКО с вписване в списъка за защита

Украинският борш бе признат от ЮНЕСКО с вписване в списъка за защита
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.07.2022
  • Share:

Културният орган на ООН добави готвенето на украински борш към своя списък със застрашени културни традиции, приемайки петицията на Украйна за ускорено прилагане след нахлуването от съседна Русия.
„Приготвянето на украински борш днес беше вписано в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, нуждаещо се от спешна защита. Боршът се счита за част от тъканта на украинското общество, културното наследство, идентичността и традицията", се казва в изявление на ЮНЕСКО в петък.
ЮНЕСКО описа украинския борш като национален вариант на ястие, консумирано в няколко страни от региона.
Въпреки това решението да се добави украински борш към списък, който включва неаполитанската пица и грузинското винопроизводство, беше бързо разкритикувано от Москва, като говорителят на външното министерство Мария Захарова обвини Киев, че се опитва да присвои борша за себе си.
Тя написа в Telegram: „За да дам на света кулинарен пример за „модерен киевски национализъм", ще цитирам факт: хумусът и пилафът са признати за национални ястия на няколко нации. Но, както разбирам, всичко е обект на украинизация."
Спорът за борша избухна в публичното пространство през 2019 г., когато украинският готвач Евгений Клопотенко – раздразнен от многото ресторанти по света, които наричат борша „руска супа" – стартира кампания, за да накара ЮНЕСКО да признае дълбоките връзки на Украйна с ястието. „Не обичам да го наричам война за борша, но всъщност е това", каза Клопотенко пред AFP през 2020 г.
Когато Клопотенко и други започнаха да събират стотици страници доказателства, за да подкрепят твърдението си, Русия настръхна. „Боршът е национална храна на много страни, включително Русия, Беларус, Украйна, Полша, Румъния, Молдова и Литва", написа руското посолство в САЩ в Twitter.
Обявявайки решението си в петък, ЮНЕСКО се опита да намери баланс между онези, които се борят за правото да се хвалят с борш. „Готвенето на борш се практикува и в общности в по-широкия регион и определянето на органа на ООН не предполага изключителност, нито собственост върху съответното наследство".
ЮНЕСКО заяви че е проследил бързо заявлението, тъй като е станало очевидно, че, „разселването, причинено от войната застрашава жизнеспособността на украинската традиция. Хората не са в състояние не само да готвят или отглеждат местни зеленчуци за борш, но и да се събират, за да практикуват елемента, който подкопава социалното и културно благополучие на общностите", отбелязва комисията в решението си.
ЮНЕСКО обаче отбеляза, че решението му да признае традицията за застрашена може да помогне да се мобилизира вниманието и международното сътрудничество за нейното опазване – което означава, че украинският борш вече може да има предимство пред възгледите на други страни за ястието.

Станете почитател на Класа