„Изключването на Русия от Съвета за сигурност е възможно само ако ООН бъде разпусната“

„Изключването на Русия от Съвета за сигурност е възможно само ако ООН бъде разпусната“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.07.2022
  • Share:

Изключването на Русия от Съвета за сигурност на ООН е възможно само ако цялата организация бъде разпусната и създадена наново, заяви първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.
Коментирайки призивите на украинския президент Владимир Зеленски да се лиши Русия от статута на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Полянски каза, че тези забележки „не издържат на проверка".
"Естествено, всички нормални хора осъзнават, че този сценарий ще бъде възможен само ако ООН бъде разпусната и създадена наново", каза той в интервю.
По думите му задачата на Киев е била да "разбуни" страните членки на Съвета за сигурност на ООН, които все повече се уморяват от украинския въпрос.
„Както Зеленски, така и пратеникът на Украйна в ООН си губят дъха, твърдейки от време на време, че ние [Русия] нямаме право на това място в Съвета за сигурност на ООН, че сме го запазили незаконно след разпадането на Съветския съюз. Това са пълни глупости и дори служители на ООН са дали необходимите пояснения", каза той.
По-рано Полянски заяви, че украинският президент Владимир Зеленски е получил разрешение да говори пред Съвета за сигурност на ООН във вторник дистанционно и без предварителни консултации с други членове на съвета, което нарушава съществуващата практика.
По време на речта си украинският лидер призова ООН да определи Русия като "терористична държава" и да я изключи от Съвета за сигурност на ООН, където страната има статут на постоянен член и право на вето.

Станете почитател на Класа