Република Сръбска няма да се присъедини към антируските санкции въпреки натиска на САЩ и ЕС

Република Сръбска няма да се присъедини към антируските санкции въпреки натиска на САЩ и ЕС
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.07.2022
  • Share:

Република Сръбска (една от двете области на Босна и Херцеговина) няма да наложи санкции на Русия въпреки натиска от страна на Съединените щати и Европейския съюз, каза високопоставен служител.
„Трябва да действаме в интерес на нашия народ и ние [Република Сръбска] нямаме възможност да се присъединим към пакета от санкции срещу Руската федерация, въпреки очакванията, чути от Европейския съюз и Съединените щати", заяви сръбският член на президентството на Босна и Херцеговина Милорад Додик в петък на съвместна пресконференция с унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.
На 3 юни Съветът на ЕС прие шестия пакет от санкции срещу Руската федерация, включително отложено ембарго върху морските доставки на петрол и петролни продукти от Русия. Забраната за морски доставки на петрол се отлага до началото на декември, за петролни продукти - до февруари 2023 г. Временни изключения от ембаргото се предвиждат за внос по нефтопроводи за онези държави от ЕС, които поради местоположението си са изключително зависими от доставките от Русия и нямат алтернативи. Това са преди всичко Унгария и Словакия.

Станете почитател на Класа