„Джонсън рискува разпадането на Обединеното кралство заради протокола за Северна Ирландия“

„Джонсън рискува разпадането на Обединеното кралство заради протокола за Северна Ирландия“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.07.2022
  • Share:

Лео Варадкар, вицепремиер на Ирландия, обвини британското правителство, че рискува разпадането на Обединеното кралство и прави „шокиращи" грешки по отношение на Северна Ирландия. Той каза, че администрацията на Борис Джонсън е била недемократична и неуважителна и я обвини, че е нечестна и непочтена.
Варадкар отправи острата атака в интервю за BBC, само дни след като законопроектът за протокола за Северна Ирландия – който може да отмени сделката за Брекзит – преодоля първото си препятствие в Камарата на общините. „Мисля, че това е стратегическа грешка за хората, които искат да запазят съюза, защото ако продължите да налагате неща на Северна Ирландия, които мнозинството от хората не искат, това означава, че все повече хора ще се отвърнат от съюза. Това е особена политика, идваща от правителство, което претендира, че иска да защити съюза", каза той.
Варадкар, който трябва да наследи Майкъл Мартин по-късно тази година, каза, че намира за „шокиращо и трудно за приемане", че Даунинг стрийт се е опитал едностранно да промени протокола. „Това, което британското правителство прави сега, е много недемократично и много неуважително към хората в Северна Ирландия, защото отнема тази власт от асамблеята. Едно почтено правителство би спазило договор, който е подписало и би спазило международното право. Не е нормално демократично правителство в уважавана страна да подпише договор и след това да се опита да приеме вътрешно законодателство, за да го отмени", каза той.
Варадкар опроверга изявленията на Лиз Тръс, външният министър на Обединеното кралство, която каза, че предложените от ЕС решения ще влошат бюрократичните пречки. „Е, очевидно има някои хора, които могат да кажат, че квадратът е кръг. Но просто фактите не са такива."

Станете почитател на Класа