Откриха неизвестни скици на Модилиани, скрити под "Голо тяло с шапка"

Откриха неизвестни скици на Модилиани, скрити под "Голо тяло с шапка"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.07.2022
  • Share:

Куратори в израелски музей са открили три неизвестни досега скици на прочутия художник от 20-ти век Амедео Модилиани, които се крият под повърхността на една от неговите картини.
Недовършените творби на Модилиани, роден в Италия, работил в Париж преди смъртта си през 1920 г., излязоха наяве, след като платното Голо тяло с шапка в музея Хехт на университета в Хайфа беше рентгенграфирано като част от криминалистично изследване на работата му за изложба във Филаделфия. Ина Берковиц, историк на изкуството в музея Хехт, каза „Това е невероятно откритие. Чрез рентгеновите лъчи наистина бяхме в състояние да накараме този неодушевен обект да говори", каза тя.
Модилиани е смятан за един от великите модернисти на 20-ти век. Той живее кратък, бурен, бохемски живот във Франция, където неговите голи картини се приемат противоречиво. Неговата работа се характеризира с тънки, удължени шии и лица, характерен стил, повлиян от африканското и цикладското гръцко изкуство, което започва да пристига във Франция в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Художникът евреин е починал на 35 години, останал без пари.
Една от неговите картини, Полегнало голо тяло, донесе над 170 милиона долара, продадена на търг през 2015 г., което я направи една от най-скъпите картини, продавани някога. Друга беше продадена на търг през 2018 г. за 157 милиона долара. Голямото търсене на автентични творби на Модилиани създаде процъфтяващ пазар за фалшификати и фалшификати.
Последният път, когато Италия организира голяма изложба на Модилиани през 2017 г. в Palazzo Ducale в Генуа, служители на музея затвориха изложбата по-рано, след като експерти твърдяха, че много от изложените творби са фалшификати. Наказателното производство се води повече от година.
През 2018 г. рентгенова технология разкри неизвестен досега портрет на Модилиани под една от картините му в галерия Тейт в Лондон.
Голо тяло с шапка на Модилиани от 1908 г. е необичайна картина. От двете страни на платното – лице и гръб - има портрети, които са рисувани в противоположни посоки. Посетителите, влизащи в галериите на музея Hecht, се посрещат от обърнат с главата надолу гол портрет, а зображение на Мод Абрантес, приятелка на художника, на гърба на платното, е с в посока с главата нагоре.
През 2010 г. кураторът на музея забелязал очите на трета фигура, която наднича изпод яката на Абрантес. Но едва тази година скритото изображение беше поставено на фокус. „Когато решихме да направим рентгеновата снимка, искахме само да научим малко повече за скритата фигура под Мод Абрантес", каза Берковиц. Освен скрита жена с шапка, те открили още два портрета от противоположната страна, напълно невидими за просто око: един на мъж и друг на жена с прибрана на кок коса.
Сега е известно, че това платно съдържа пет негови картини, вероятно нарисувани една върху друга поради необходимост да се спестят пари за нови платна. Рентгенова фотография и други неинвазивни технологии са разкрили скрити творби и на други художници, включително Дега и Рембранд.

Станете почитател на Класа