Крипто кредиторът Celsius Networks обяви фалит

Крипто кредиторът Celsius Networks обяви фалит
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.07.2022
  • Share:

Кредиторът на криптовалута Celsius Network обяви, че е подал молба за банкрут. Крипто кредитирането се срина през последните месеци след срив в цените на криптовалутите и на основния токен TerraUSD през май.
Celsius постави на пауза тегленията и преводите между сметки миналия месец, обвинявайки за това екстремните пазарни условия. Държавните регулатори на ценни книжа в Ню Джърси, Тексас и Вашингтон се намесиха, за да разследват решението на крипто кредитора.
Обявявайки, че Celsius е подал заявление за защита по глава 11, членовете на специалната комисия на борда на директорите казаха: „Днешното подаване следва трудното, но необходимо решение на Celsius миналия месец да постави на пауза тегления, суапове и прехвърляния на своята платформа, за да стабилизира своя бизнес и защита на своите клиенти".
„Без пауза, ускоряването на тегленията щеше да позволи на определени клиенти – тези, които действат първи – да бъде изплатено изцяло, докато други биха останали да чакат Celsius да събере стойност от неликвидни или дългосрочни дейности по разполагане на активи, преди да получат възстановяване."
Американската компания заяви, че разполага с 167 милиона долара в брой, за да осигури ликвидност в подкрепа на определени операции по време на процеса на преструктуриране. Тя изброи оценените си активи и пасиви между 1 милиард и 10 милиарда долара на консолидирана основа.
Celsius не е искал органът да разреши тегления на клиенти в този момент и е подала съдебни искове, за да й се позволи да продължи дейността си в нормалния ход. Исковете на клиенти ще бъдат разглеждани чрез процеса по глава 11, каза компанията в прессъобщение.

Станете почитател на Класа