Турция обяви споразумение с Украйна, Русия и ООН за износа на зърно

Турция обяви споразумение с Украйна, Русия и ООН за износа на зърно
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.07.2022
  • Share:

Турция обяви споразумение с Украйна, Русия и ООН, насочено към възобновяване на украинския износ на зърно, блокиран от Русия, повишавайки перспективите за прекратяване на противопоставянето, което изложи милиони на риск от гладна смърт.
Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар каза в сряда, че сделката ще бъде подписана, когато страните се срещнат отново следващата седмица, и ще включва съвместен контрол за проверка на зърното в пристанищата, а Турция ще гарантира безопасността на черноморските експортни маршрути за украинско зърно.
Турция също ще създаде координационен център с Украйна, Русия и ООН за износа на зърно, каза Акар. Неговата задача ще бъде да извършва общ мониторинг и координация на безопасното корабоплаване в Черно море.
В ежедневното си обръщение президентът на Украйна Зеленски каза: „Ние наистина полагаме значителни усилия да възстановим доставките на храни на световния пазар. И съм благодарен на ООН и Турция за съответните им усилия".
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред репортери в Ню Йорк каза „Направена е критична стъпка напред към съживяване на украинския износ на зърно, но сега ще е необходима повече техническа работа, за да се материализира днешният напредък. Днес е важна и съществена стъпка, стъпка по пътя към всеобхватно споразумение. Украйна и Русия показаха, че могат да разговарят, но за мира все още имаме да извървим дълъг път".
Няма незабавен коментар от Украйна или Русия, и двете сред най-големите износители на зърно в света.
Повече от 20 милиона тона украинско зърно са блокирани в силози на черноморското пристанище Одеса и десетки кораби са спрени поради блокадата на Русия, част от това, което Москва нарича „специална военна операция" в Украйна, но която Киев и Западът наричат „неоправдана нападателна война".
Разговорите в Истанбул между украински, руски, турски и служители на ООН се проведоха при закрити врати на неразкрито място.

Станете почитател на Класа