МВФ: „Рискът от глобална рецесия нараства, икономическите перспективи се влошават значително“

МВФ: „Рискът от глобална рецесия нараства, икономическите перспективи се влошават значително“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.07.2022
  • Share:

„Перспективите за глобалната икономика са помрачени значително през последните месеци. Шокът в цените на суровините от войната в Украйна изостри кризата с разходите за живот за стотици милиони хора и светът е изправен пред нарастващ риск от рецесия през следващите 12 месеца", предупреди ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева.
Инфлацията също беше по-висока от очакваното, заяви тя в блог в същия ден, когато последните данни показаха, че цените през юни в САЩ са се повишили с 9,1% до 40-годишен връх.
Икономисти и инвеститори сега смятат, че Федералният резерв на САЩ може да повиши лихвените проценти с историческия 1%, когато бордът му се събере след две седмици.
Банката на Канада шокира пазарите в сряда, като повиши основната си лихва с цял процентен пункт, докато Централната банка на Нова Зеландия повиши референтната си лихва с 0,5% тази седмица, както направи и Банката на Корея. Това продължава да оказва натиск върху другите централни банки да последват примера им, за да овладеят инфлацията.
Тъй като затрудненията в доставките и повтарящите се блокирания за Covid в Китай също ограничават нестабилното възстановяване в света от пандемията, Георгиева каза „Финансовите министри и централните банкери от Г-20, които се събират в Бали, се изправят пред глобална икономическа перспектива, която значително се помрачи. Перспективите остават изключително несигурни. Помислете как по-нататъшното прекъсване на доставките на природен газ за Европа може да потопи много икономики в рецесия и да предизвика глобална енергийна криза. Това е само един от факторите, които могат да влошат и без това трудната ситуация. Ще бъде трудна 2022 г. – и вероятно още по-трудна 2023 г., с повишен риск от рецесия. МВФ ще понижи своите прогнози за глобалния растеж както за 2022 г., така и за 2023 г. по-късно този месец", написа тя.
Очаква се Европейската комисия да намали прогнозата си за БВП на еврозоната за 2023 г. от 2,3% до 1,4% в четвъртък, според Bloomberg, позовавайки се на изтекъл проект от изпълнителната власт на ЕС в Брюксел. Инфлацията в зоната на единната валута се очаква да бъде средно 7,6% тази година, преди да падне до 4% през следващата година, се казва в документа.
Европейската централна банка е подложена на натиск да повиши лихвените проценти, за да се бори с инфлацията и да защити еврото, което тази седмица спадна до паритет с щатския долар за първи път от две десетилетия.
Георгиева каза, че повишаването на лихвите за борба с инфлацията е една от трите ключови политики, необходими за борба със заплахата за световната икономика, заедно с намаляването на държавния дълг и по-глобалното сътрудничество. Страните от ЕС са изправени пред същата дилема в момент, когато наближава потенциално осакатяваща енергийна криза през следващата зима, ако, както се очаква, Русия спре доставките на природен газ заради противопоставянето на блока на войната на Кремъл срещу Украйна.

Станете почитател на Класа