ЕС за ракетната атака срещу Виница: Руските въоръжени сили оставят кървави следи в цяла Украйна

ЕС за ракетната атака срещу Виница: Руските въоръжени сили оставят кървави следи в цяла Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.07.2022
  • Share:

Европейският съюз осъжда „продължаващия безразборен обстрел“ на граждански обекти и „бруталните нападения“ срещу цивилни граждани, извършвани от руските военни в Украйна. Това заявиха ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и комисарят на ЕС по въпросите на управлението на кризи Янез Ленарчич във връзка с обстрела на град Виница.

Агресивната война на Русия срещу Украйна продължава вече повече от четири месеца и половина. Буча, Мариупол, Краматорск, Кременчук, Славянск, Часов Яр, Харков, Одеса, а сега и Виница – руските въоръжени сили и техните съюзници оставят кървави следи из цяла Украйна. Хиляди цивилни вече са убити. Това варварско поведение от страна на Русия, което е пълно пренебрежение към международното хуманитарно право, трябва да бъде прекратено незабавно.

Нарушенията и престъпленията, извършени от руските войски и техните политически лидери, не могат да останат ненаказани. Всички отговорни за тези зверства трябва да отговарят за действията си в съответствие с международното право. ЕС подкрепя всички усилия за осигуряване на отговорност за нарушения на правата. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също осъди ракетното нападение срещу Виница.

По последни данни при ракетния удар в центъра на Виница са загинали 23 души, а 117 души са потърсили медицинска помощ. Шестдесет и шест души са хоспитализирани, като 34 от тях са в тежко състояние, а петима са в критично състояние. Спасителите издирват още 39 души, с които не е установена връзка. Повредени са петдесет и пет сгради и 40 автомобила.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече случилото се във Виница терористичен акт срещу цивилни граждани. Руското министерство на отбраната не коментира официално обстрела. Според главната редакторка на RT Маргарита Симонян от ведомството са ѝ казали, че целта на нападението е местният Дом на офицерите, където имало “ пункт за временно настаняване на нацистчета“.

Според открити източници Домът на офицерите във Виница е обикновена концертна зала. На 14 юли там е трябвало да се състои благотворително представление на украинската певица Роксолана.

 

 

Станете почитател на Класа