Папа Франциск поиска прошка за злоупотребите в църковните училища в Канада

Папа Франциск поиска прошка за злоупотребите в църковните училища в Канада
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.07.2022
  • Share:

Папа Франциск се извини за „катастрофалната грешка и злото в канадските църковни интернатни училища", като помоли за прошка оцелелите от системата, малтретирала десетки хиляди деца, докато обикаляше страната в „Поклонение на покаяние".
Дългоочакваното извинение на папата дойде в понеделник сутринта в общността на Масквацис, Алберта - първото официално събитие от едноседмичната му обиколка.
"Съжалявам. Моля за прошка, по-специално, за начините, по които много членове на църквата и религиозните общности сътрудничиха, не на последно място чрез своето безразличие, в проекти за културно унищожаване и насилствена асимилация, насърчавани от правителствата по онова време, което завърши със система от интернатни училища", каза Франсис, изказвайки пред близо 2000 оцелели от интернатната училищна система своето „възмущение и срам" от болезнения спомен за отношението към децата на коренното население.
Франциск също изрази съжаление за „колонизаторския манталитет" зад системата и „катастрофалните" ефекти, които тя има върху поколения местни хора. „Смирено моля за прошка за злото, извършено от толкова много християни срещу коренното население", каза той.
Това стана в Powwow Arbor – място за събирания и празненства на общността на Първите нации. Премиерът Джъстин Трюдо, генерал-губернаторът Мери Саймън, националният ръководител на Асамблеята на първите нации РоузАн Арчибалд и редица федерални законодатели също присъстваха.
Измъчено изпълнение на националния химна на Канада на крий от коренна жена със сълзи, стичащи се по лицето й, отбеляза един от няколкото емоционални момента. След като папата говори, шеф Уилтън Литълчайлд сложи шапка с пера на папата, докато тълпата аплодираше.
В продължение на повече от век най-малко 150 000 деца от местното население са били отнети от семействата си и принудени да посещават училища като Ermineskin, управлявани от католическата църква. Оцелели от училището са свидетелствали за физическо насилие, както и за наказание за говорене на майчиния им език. Най-малко 15 деца са починали, докато са посещавали училището, включително три от туберкулоза през 1903 г. Правителствено проучване през 20-те години на миналия век е установило, че половината от учениците в училището са били заразени с туберкулоза, според Центъра за история и диалог на индийските училища.
През 2008 г. федералното правителство официално се извини за създаването и управлението на училищата, изплащайки милиарди канадски долари като компенсации на оцелелите.
Въпреки че както протестантската, така и англиканската църкви управляват училища, по-голямата част от тях, близо 130, се ръководят от католическата църква. И все пак Ватикана от години многократно се съпротивляваше на призивите за папско извинение.

Станете почитател на Класа