Правилата на ЕС не позволяват забрана за издаване на визи на руснаци

Правилата на ЕС не позволяват забрана за издаване на визи на руснаци
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.07.2022
  • Share:

Правилата на Европейския съюз не позволяват пълна забрана за издаване на шенгенски визи на руски граждани, съобщи финландският вестник Helsingin Sanomat в четвъртък, позовавайки се на отговор на Европейската комисия.
"Визите трябва винаги да са достъпни за определени категории кандидати. Обработката на молбите за визи е отговорност на държавите-членки на ЕС, които са длъжни да вземат решения за всеки отделен случай", цитира вестникът думите на Европейската комисия.
Брюксел повтори, че санкциите на ЕС не са насочени към средния руснак, но отказа да отговори дали проблемът с визата е бил повдигнат при съставянето на новите ограничения.
По-рано редица финландски парламентарни партии призоваха за спиране на издаването на визи на руски граждани поради конфликта в Украйна. Въпреки това финландският министър по европейските въпроси и управлението на собствеността Tytti Tuppurainen заяви, че въпросът трябва да бъде решен на ниво ЕС.
Финландия премахна своите ограничения за влизане, свързани с коронавируса, на 1 юли 2022 г. На същия ден страната започна да приема заявления за визи от руски граждани.

Станете почитател на Класа