Ниските нива на водата ще затворят корабоплаването по река Рейн

Ниските нива на водата ще затворят корабоплаването по река Рейн
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.08.2022
  • Share:

Река Рейн в Германия, един от ключовите водни пътища в Европа, е само на няколко дни от затваряне за търговския трафик, поради много ниски нива, причинени от сушата, предупредиха властите и индустрията. От решаващо значение е, че предстоящата криза може да накара енергийните компании да намалят производството си.
Предприятията, разположени по поречието на Рейн или зависещи от нея за транспортиране или получаване на стоки, предупреждават, че са били принудени да намалят дейностите си и драстично да намалят товарите – и сега са на ръба да се наложи да затворят някои производства, ако товарните кораби вече не са в състояние за превози по реката.
Рейн, която тече около 760 мили от Швейцарските Алпи до Северно море, е втората по големина река в Централна и Западна Европа след Дунав. По-голямата част от близо 200 милиона тона товари, превозвани по германските реки – от въглища до автомобилни части, храни до химикали – се транспортират по Рейн.
Нейните опасно ниски нива напомнят за сушата, която я затвори за около шест месеца през 2018 г. Органът по водните пътища и корабоплаването на Кьолн заяви, че „необичайно ниските нива за това време на годината означават, че баржите трябва да намалят товарите си, за да могат да плават по реката". Това увеличава цените и намалява скоростта, с която стоките могат да бъдат транспортирани.
Докато Германия се подготвя за зимата на енергиен режим поради 80% намаление на газовите потоци от Русия, намаляването на речния трафик може да има допълнителен страничен ефект върху производството на енергия.
Uniper, най-големият дистрибутор на руски газ в Германия, който наскоро взе помощ от няколко милиарда евро от германското правителство, за да спре колапса си, предупреди за потенциално „нередовно производство" за следващия месец в Staudinger-5, неговата въглищна 510-мегаватова електроцентрала източно от Франкфурт поради прекъсване на доставките на въглища по реката.
Шефовете на индустрията в Германия, които се стремят да предотвратят рецесията на фона на високи цени на енергията и необуздана инфлация, сега обръщат почти толкова внимание на дневните речни нива, колкото и на количеството газ, идващо от Русия. Ниските водни нива обикновено настъпват много по-късно през годината, но сега отразяват условията на суша, засягащи големи части от Европа.
„Обикновено товарен кораб, превозващ сол от Хайлброн, би превозвал 2100 тона на борда, но в понеделник това трябваше да бъде намалено до само 900 тона поради нивото на реката", информират германските медии. За да компенсират намаления капацитет, компаниите са изправени пред по-скъпите опции или да използват повече кораби, или да претоварят на камиони и товарни влакове – но и двете в момента са в недостиг. По-специално корабите са търсени в Черно море за доставка на зърно от Украйна, което вече е възможно за първи път от месеци.
Времето за свиване на Рейн едва ли може да бъде по-лошо от икономическа гледна точка. Много от бизнесите, зависими от него, се надпреварват да поправят веригите за доставки, масово прекъснати от пандемията, и спешно се опитват да попълнят запасите си.
Еколозите също вдигат тревога, тъй като повишаващите се температури водят до висока концентрация на замърсители, които могат да навредят на флората, фауната и рибите.
Тази седмица френският енергиен доставчик EDF заяви, че временно намалява производството на своите атомни електроцентрали на реките Рона и Гарона, тъй като горещите вълни ограничават способността му да използва речна вода за охлаждане на централите.
Междувременно в Обединеното кралство в четвъртък беше съобщено, че източникът на река Темза е пресъхнал за първи път от началото на водене на записи поради липса на валежи.

Станете почитател на Класа