Китай: Русия играе ключова роля в борбата срещу тероризма

Китай: Русия играе ключова роля в борбата срещу тероризма
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.08.2022
  • Share:

„Русия е важна движеща сила в борбата на световната общност срещу тероризма и жестоките клевети на Съединените щати няма да променят това", каза говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин на брифинг, коментирайки призивите в Сената на Конгреса на САЩ да обяви Русия за държава спонсор на тероризма.
„Русия е важна сила в борбата на международната общност срещу тероризма и играе активна и конструктивна роля в противодействието на заплахата от тероризъм. Злонамерената лъжа от страна на Съединените щати няма да промени това по никакъв начин", каза дипломатът.
„Всеки знае, че Съединените щати винаги произволно са етикетирали други държави. САЩ също са свикнали да изнасят лекции на другите и да прилагат различни видове неоснователни обвинения, за да оказват натиск, да възпират и тормозят другите държави", продължи Хуа Чунинг.
На 27 юли Сенатът на САЩ прие резолюция, призоваваща Държавния департамент да признае Русия за държавен спонсор на тероризма, мотивирайки го със събитията в Чечения, Грузия, Сирия и Украйна. Списъкът на спонсорите на тероризма може да включва държави, които според САЩ "многократно са подкрепяли актове на международен тероризъм". На 28 юли група конгресмени от двете партии обяви планове да внесе подобен документ за разглеждане от Камарата на представителите.
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира по повод информацията, че Русия е готова за всяко развитие на ситуацията със САЩ. Според нея, ако Вашингтон реши да скъса дипломатическите отношения, Москва ще го преживее.

Станете почитател на Класа