Зеленски упрекна Amnesty за обвиненията, че Украйна застрашава цивилни

Зеленски упрекна Amnesty за обвиненията, че Украйна застрашава цивилни
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.08.2022
  • Share:

Доклад на Amnesty International, обвиняващ украинската армия в застрашаване на цивилни граждани, предизвика критики от западни дипломати, включително от британските и американските посланици в Украйна, а президентът на страната Володимир Зеленски открито атакува констатациите му.
Докладът обвинява украинските военни, че излагат цивилни на риск, като се позиционират в жилищни райони, като казва, че войниците не трябва да се базират в празни училища или цивилни сгради в градските райони, тъй като това означава, че руснаците ще ги вземат на прицел и цивилните ще попаднат в кръстосания огън.
Критиците казват, че докладът е бил лошо проучен и събран. Те твърдят, че докладът игнорира военновременните реалности на Украйна и прави морална еквивалентност между Русия, агресора, и Украйна, жертвата.
Докладът беше широко цитиран от ръководените от Кремъл руски медии като начин да се докажат техните твърдения, че руските сили преследват само военни цели в Украйна. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи доклада като доказателство, че Украйна използва цивилни като живи щитове.
"Амнести интернешънъл" застана зад твърдението си, че Украйна е нарушила международното хуманитарно право и заяви, че констатациите й се основават на доказателства, събрани по време на обширни разследвания. Макар да подчертава, че осъжда инвазията на Русия, тя ще докладва за украински нарушения, когато ги забележи.
„Нашето изследване на нарушенията от страна на Русия на законите на войната продължава. Въпреки това, ние също вярваме, че е от решаващо значение да реагираме безпристрастно. Пренебрегването на нарушения, извършени от която и да е от страните в който и да е конфликт, не би било смислено докладване на правата на човека" се казва в изявление.
Критика на заключенията на организацията беше изразена почти веднага след публикуването, от заместник-министъра на отбраната на Украйна Хана Малиар. Малиар твърди на брифинг за пресата в Киев, че украинските противовъздушни системи трябва да бъдат базирани в градовете, за да защитават гражданската инфраструктура и ако украинските сили са базирани само извън градските населени места, „руските въоръжени сили просто биха нахлули без съпротива".
Критиките нараснаха с отговорите на министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников, който нарече доклада „перверзия", външния министър Дмитро Кулеба и самия Зеленски. По време на вечерното си обръщение Зеленски обвини Amnesty в „неморална селективност, която помага на терористична държава, като представя жертвата и агресора като едно и също и игнорира това, което агресорът прави".
В отговор генералният секретар на Amnesty International, Агнес Каламард, отвърна на удара, описвайки критиките като атака срещу разследването на Amnesty от „тълпи и тролове в социалните медии. Това се нарича военна пропаганда и дезинформация. Това няма да наруши нашата безпристрастност и няма да промени фактите", написа Каламард в Twitter.

Станете почитател на Класа