Путин и Ердоган се срещнаха за секретни разговори в Сочи

Путин и Ердоган се срещнаха за секретни разговори в Сочи
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.08.2022
  • Share:

Владимир Путин се срещна с Реджеп Тайип Ердоган за разговори, които се очаква да се съсредоточат върху войната на Русия в Украйна и за които се говори, че включват усилията на Кремъл да заобиколи западните санкции.
Путин приветства турския президент в Сочи, курортен град на Черно море, като му благодари за помощта му за осигуряване на международната сделка, която възобнови износа на зърно от Украйна, както и на руски храни и торове, към световните пазари. Сделката сложи край на противопоставянето, което заплашваше с глобална хранителна криза, тъй като Украйна и Русия са едни от най-големите износители на зърно в света. Три кораба, превозващи почти 60 000 тона зърно между тях, напуснаха украинските черноморски пристанища в петък и са на път съответно за Великобритания, Ирландия и Турция.
„Това е много наболял проблем за много страни, преди всичко за развиващите се, които са на ръба на големи проблеми с доставките на храни и торове. Решенията, взети с ваше пряко участие, са много важни за всички тези страни", каза Путин на Ердоган в началото на срещите им при закрити врата.
Но докладите предупреждават, че срещата може да има скрит мотив. В доклад на украинското правителство, описан от Washington Post, се казва, че Путин ще търси руски дялове в турските петролни рафинерии, терминали и резервоари, за да помогне да се прикрие произходът на износа на руски петрол преди планираното петролно ембарго на ЕС. Вестникът също така съобщи, че Русия може да търси кореспондентски сметки за големи руски банки, за да заобиколи финансовите санкции. Руското правителство не потвърди доклада и няма индикации, че Турция ще приеме предложенията, което би изложило членката на НАТО на значителен риск от вторични санкции.
Публично икономическото сътрудничество беше в дневния ред на преговорите. Путин отбеляза, че " тръбопроводът Турски поток е продължил да работи безпроблемно, за разлика от всеки друг маршрут, доставящ нашите въглеводороди". Ердоган представи планове за изграждане на атомна електроцентрала с руска помощ.
Но напрежението между двете страни и техните лидери остава значително. Турция е член на НАТО и продаде модерни оръжия като дроновете Bayraktar на Украйна, а също е в противоречие с Русия относно бъдещето на Сирия, където Кремъл подкрепя Башар Асад, докато Турция се стреми да спечели влияние в северната част на страната .
Има и други признаци, че двамата лидери планират да обсъдят нещо повече от икономическата си програма. Преди началото на срещата руските журналисти отбелязаха, че е присъствал Рамзан Кадиров, чеченският лидер, който изпрати сили под свое командване както в Сирия, така и в Украйна.
Очакваше се двамата да разговарят при закрити врати на късен обяд. Не се очаква те да дадат съвместно изявление след срещата на върха. Очаква се руският вицепремиер Александър Новак да говори пред пресата след срещата на върха.

Станете почитател на Класа