Гутериш: „Всяка атака срещу ядрена централа е самоубийствена“

Гутериш: „Всяка атака срещу ядрена централа е самоубийствена“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.08.2022
  • Share:

„Всяка атака срещу ядрена централа е самоубийствена", каза Гутериш на пресконференция в Япония в понеделник, два дни след като присъства на възпоменателната церемония за мира в Хирошима в чест на 77-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света.
Обстрелът на Запорожката АЕЦ от правителствените сили на Киев създава радиоактивна заплаха за Украйна и цяла Европа, се казва в изявление на руското посолство във Вашингтон в неделя.
"Обърнахме внимание на дезинформационната кампания, която се разгръща в медиите на САЩ, за да се припише отговорността за ситуацията със Запорожката АЕЦ на нашата страна. Безразборно се твърди, че руската армия е нанесла артилерийски удари по територията на атомната електроцентрала. Отбелязваме, че това не е първата провокация на Киев на радиационно опасни обекти. Обстрелът на Запорожката АЕЦ от украинските въоръжени формирования е умишлен. За да дискредитират Русия, украинските власти не се свенят от нищо, създавайки реална заплаха за ядрената сигурност не само на Украйна, но и на Европа", се казва в съобщението.
Според Обединения координационен щаб на Русия за хуманитарно реагиране украинските националисти са нанесли артилерийски удар по територията на атомната електроцентрала на 5 август. В резултат на обстрела са повредени два високоволтови електропровода и водопровод. „Само благодарение на ефективните и навременни действия на руските военни при прикриването на ядрения обект, неговата критична инфраструктура не беше засегната", каза руското посолство в САЩ.
Руските дипломати призоваха „ООН и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да осъдят престъпните действия на Киев и да предприемат спешни мерки за предотвратяване на провокации в радиационно опасни съоръжения в Украйна, а американските журналисти да спрат да разпространяват русофобски измислици".
Градската администрация на Енергодар, където се намира АЕЦ, съобщи в събота, че украинската страна е обстрелвала района три пъти през деня. След тази атака генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси каза, че е загрижен от тази атака и призова всички бойни операции, застрашаващи сигурността на централата, да бъдат прекратени.

Станете почитател на Класа