Европа изнемогва от екстремните горещини и суша

Европа изнемогва от екстремните горещини и суша
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.08.2022
  • Share:

 

Има голям риск сушата да продължи през следващите три месеца и като цяло поради изменението на климата честотата и степента на периодите на суша ще се увеличат през следващите години, както на юг, така и на север на континента.

Европа изнемогва от екстремните горещини и суша. Хиляди огнеборци се борят с огромния пожар в Югозападна Франция, който вече изпепели близо 7000 хектара гори и принуди близо 10 хиляди души да напуснат домовете си.

Настоящата суша в Европа може да се окаже най-тежката на континента от 500 години насам.

Според учени има голям риск сушата да продължи през следващите три месеца и като цяло поради изменението на климата честотата и степента на периодите на суша ще се увеличат през следващите години, както на юг, така и на север на континента.

Необичайно сухите зими и пролети, последвани от екстремни летни горещини, доведоха до намаляване на нивата на много европейски реки, което се отразява пряко на биоразнообразието и на много икономически дейности.

Заради отдръпването на водата по река Рейн е възможно от утре тя да бъде затворена за корабоплаване, а е основен търговски канал за Германия.

Лоара, една от най-пълноводните реки във Франция, е станала толкова плитка, че на някои места може да бъде пресичана. Във Франция реките не са толкова критично плитки, колкото транспортните артерии, но сушата засяга работата на атомните електроцентрали, които използват вода от естествени резервоари в производствения процес.

Френските пожарникари вече са изтощени от битките с големите пожари от повече от месец насам и помощта на техни колеги от Румъния, Полша, Италия, Гърция, Австрия, Германия е изключително ценна. От началото на годината в страната са изгорели 56 000 хектара гори, което е 3 пъти над средната стойност през последните 10 години.

На 5 август министърът на екологичния преход Кристоф Бешю съобщи, че заради продължаващата от месеци суша в над 100 общини кранчетата не текат и се налага вода за пиене да бъде карана с цистерни и водоноски. За да бъде използвана обаче, тази вода трябва да бъде преварявана, предупредиха властите, опасявайки се от плъзването на епидемии.

В 8000-хилядния град Жерармер във Вож се наложи жителите да изпомпват водата от езерото си, за да се спасят от жаждата. По информация на местните медии в края на миналата седмица притежателите на джакузита в града са ги намерили пробити, а до тях била оставена бележка: “Водата е за пиене”.

За момента правителството и властите твърдят, че има начини разпределението на водата да се управлява рационално, така че да не се стигне до социално и политическо напрежение, което да тласне страната към въоръжени сблъсъци. Но по места недоволството расте, а селските стопани все по-често отказват да изпълняват наложените им заповеди за ограничаване на поливането.

Фермерите, които нарушават разпорежданията, се оправдават с факта, че с унищожаването на тяхната реколта ще се стигне до още по-големи дефицити на храна и нарастване на цените, които вече са прекомерно високи заради войната в Украйна. Животновъди добавят, че сега им се налага да доставят на стадата си вода с цистерни, което силно увеличава разходите им, а с това и продукцията им поскъпва значително.

В момента в повече от половината френски департаменти е в сила най-високото ниво на тревога за засушаване, а налаганите рестрикции за използване на водата стават все по-строги. Определен е дневен лимит от 150 литра вода на човек, а в къщите на онези, които не спазват забраните, са поставени специални уреди, които прекъсват подаването, щом границата на потреблението е премината. Префектурата на Ванде започна организирането на специални патрули, които да пазят около резервоарите, като заловените нарушители, които крадат вода, рискуват високи глоби.

Специалистите определят тазгодишната суша във Франция като историческа. През юли в страната са паднали с 84% по-малко валежи от обичайните, а месецът е вторият най-сух от началото на метеорологичните наблюдения.

Заради безпрецедентните горещини част от френските ядрени централи бяха принудени да намалят производството на ток и дори да спрат работа заради прекалено топлите реки, чиито води са необходими за охлаждането на реакторите.

Водите на Гарона например стигнаха до 28 градуса, а на Рона – до 25 градуса. Това още повече засили енергийните проблеми, пред които е изправена цяла Европа заради войната в Украйна.

Пет ядрени централи пък получиха до 11 септември правото да изхвърлят по-горещи води от обикновено независимо от риска за околната среда, за да не се срине енергетиката на страната.

Заради климатичните промени Франция обмисля да престане да строи бъдещите си АЕЦ близо до големи реки, а да даде приоритет на морския бряг.

За момента утехата за близък край на жегите и сушата не се очертава на хоризонта. Според метеорологичните прогнози екстремните природни явления ще мъчат французите поне до края на август. А те не са единствените.

Половин Европа се задъхва от жега и безводие. Температурите в Испания и Португалия също продължават да са между 35 и 40 градуса. Във Великобритания се заговори за ограничаване на количествата вода в магазините. Северно море заприлича на тропически басейн. 

Езерото Гарда – най-голямото в Италия, почти пресъхна, което се случва за първи път в историята.

Нивото на река Дунав също е безпрецедентно ниско, а заради голямото затопляне на реката – над 25 градуса, някои видове риба са сериозно застрашени от измиране.

Понижаването на нивото на водата се отразява на възможността за воден транспорт на стоки по река Дунав - в Сърбия, в България и Румъния беше поставен въпросът за удълбочаване на каналите.

В Норвегия също се отчитат проблеми с обема на производството на електроенергия, което се осигурява 90 на сто от водноелектрически централи поради необичайно ниски нива на водата в резервоарите.

Страните в Централна Европа изпитват сериозен недостиг на вода, като за целта се предвижда сформирането на кризисни екипи, както вече бе сторено във Франция. Именно западноевропейската държава е една от най-засегнатите страни, като статистиката показва, че тя е преживяла най-сухия си юли в историята.

Продължителната липса на валежи в комбинация с високите температури ще окажат и сериозно влияние върху развитието на земеделските култури и ще доведат до срив в добивите.

В България също се усеща европейската суша, като десетки реки тук са пресъхнали. Това особено си личи по бреговете на най-голямата река у нас – Дунав. На много места бе отчетено драстично понижаване на речното ѝ ниво, а на други почти липсва вода. От районите на Видин, Белене, Свищов и Силистра се появиха снимки, на които ясно се вижда описаното по горе състояние на реката.

Учените споделят, че това е шестият най-топъл месец юли в Европа според статистиката. Те също така апелират за ефективно използване на водните ресурси.

Френският министър на зеления преход Кристоф Бешу сподели, че „адаптирането към тази реалност вече не е опция, а задължение“.

Предвиждат се все повече такива епизоди, в които ще се редуват неблагоприятни климатични явления като големи засушавания и разрушителни бури, а техният интензитет и честота тепърва ще се увеличават.

 

 

Станете почитател на Класа