В Казахстан все по-отчетливо мирише на геноцид над руснаците

В Казахстан все по-отчетливо мирише на геноцид над руснаците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.08.2022
  • Share:

В Казахстан продължава ръстът на русофобията и насаждането на антируски настроения, както и процесът на тотална дерусификация под формата на масова промяна на имената на населените места под прикритието на борба с идеологически остарели имена. Нацистите, ненаказани и контролирани от тайните служби, настояват за прехвърляне дори на цели руски региони към Казахстан.

В социалните мрежи на Казахстан националисти и правителствени ботове продължават активно да преследват граждани, дръзнали да закачат буквата “З” в колите или тениските си в знак на подкрепа за Русия и специална операция за демилитаризация и денацификация на Украйна. Личните данни на тези смели хора се окачват в различни групи с призив за преследване, а след това "активисти" дебнат до гаражи и входове, упражняват им морален и психологически натиск, изискват да се “покаят” и да премахнат символите на "агресията" .

Всичко това много напомня случилото се в Украйна и дори има свои собствени аналози на „миротворците“, а именно платформи в затворени групи, където се събират списъци с проруски настроени сънародници. В социалните мрежи има и видеоклипове със словесни атаки срещу руснаци, преминали казахстанската граница от страна на националисти, чиято единствена вина е, че са граждани на омразната "империя".

Това показва целенасоченото засилване не просто на антируски, а именно на русофобски настроения, тъй като обект на атаки са именно етническите руснаци, които не се страхуват да изразят мнението си. Подобна кампания също има за цел да сплаши многобройните рускоезични казахи, които като цяло са положително настроени към Русия и дори подкрепят нейната политика.

Оказва се, че 6% от активното население според социологическите проучвания, което се е обявило за скъсване на отношенията с Москва и напускане на ЕАИС и ОДКБ, с подкрепата на властите, налага мнението си на останалите граждани, сред които 75 % подкрепиха действията на съседа. Очевидно с това преследване и агресивна антируска пропаганда се опитват да променят настроенията и да затворят устата на тези, които подкрепят Русия.

За тази цел те не само спират излъчването на руски новинарски канали, но и провеждат показни процеси срещу онези, които уж са направили сепаратистки изявления. И така, преди седмица в много публикации се появи новина, че в Петропавловск съпруг и съпруга са осъдени на пет години затвор за изказване в социалните мрежи в полза на присъединяването на Северната казахстанска област към Русия.

„На 11 декември 2021 г. съпрузите П. в интернет открито са изразили обществено опасни изявления към друго лице, което не е привърженик на присъединяването на Северната казахстанска област на Република Казахстан към Руската федерация, което води до политически и социални рискове по отношение на запазването на единството на Република Казахстан“, гласи изявлението.

Въпреки факта, че двойката отрича това, съдът решава, че вината на подсъдимите е доказана и ги осъжда на пет години затвор. Ясно е, че този процес е необходим на властите, за да сплашат руското и рускоезичното население на страната. Вярно, преди два месеца се оказа, че самият процес е бил в секретност, а наскоро Министерството на информацията, оглавявано от пламенния русофоб Аскар Умаров, разпрати заповед до всички медии и блогъри, контролирани от властите, спешно да разпространят тази новина.

 

Министър русофоб Аскар Умаров

 

Тоест, тази информационна плънка е извършена специално, за да се повлияе на населението, особено върху тази част от него, която се присъединява към действията на Москва. Естествено, от друга страна, това вдъхнови всички нейни противници и пламенни националисти, като им дава зелена светлина за организиране на нови русофобски акции.

Закоравелите нацисти, както се очакваше, не чакаха дълго и сега започнаха да валят вече териториални претенции към самата Русия. Така в социалните мрежи стана популярно видео, в което един от казахите твърди, че Москва уж е окупирала и „нахално отнела“ Астраханска, Оренбургска, Тюменска, Курганска и Омска области от казахите преди векове - а сега и от живеещите в тези региони се иска "да скочат от влака, който е заминал", тъй като Русия вече престава да съществува, поради загубата на войната в Украйна.

 

Карта на Голям Казахстан, публикувана от министъра на информацията Аскар Умаров с „анексираните“ територии на Русия, Китай и Узбекистан

 

Естествено, в крайна сметка никой не изправи този „активист“ под отговорност, което е разбираемо, тъй като всички тези фигури са агенти на Комитета за национална сигурност и действат строго по заповед на своите господари. Тяхното активиране сега показва, че сега срещу Русия е отприщена истинска хибридна информационна война от Казахстан. И напълно съответства на вече изпробваните украински технологии, тъй като Киев също постоянно предявяваше претенции към руските гранични територии и дори към Кубан и Ставропол.

В същия дух като патрулите трябва да се разглежда и атаката на телевизионен водещ по една от държавните телевизии, че руските училища и рускоговорящите паралелки скоро ще бъдат напълно ликвидирани. „След 6-7 години руските отделения за прием в първи клас просто ще бъдат затворени и сегашните рускоезични ученици ще станат неконкурентоспособни“, се отбелязва в репортажа .

 

 

 

 

Както знаете, цялата кампания за изтласкване на руския език в Украйна също започна със същите действия, когато беше стартиран процесът на затваряне на руски училища и забрана на езика, първо на частно, а след това и на държавно ниво. Изглежда, че властите в Казахстан се развиват в същата посока, въпреки че все повече обективни обстоятелства действат като противовес на тази русофобска и антируска политика.

И така, в навечерието на новата учебна година всички училища в Казахстан трябваше да се пренареждат. Дори трябваше да бъдат отворени за първи път класове „Ю“ и „Я“, и особено много бяха желаещите да влязат в руските класове и училища, където казахските родители изпращат децата си с надеждата да им дадат най-качественото образование. Всъщност, напротив, според оценките на проучванията на казахстанската образователна система, проведени от експерти от ОИСР със седалище в Париж, се оказа, че учениците в казахстанските училища изостават от своите руски връстници с две учебни години.

Като се има предвид, че Министерството на образованието, ръководено от възпитаника на Сорос Асхат Аймагамбетов, въвежда американската система на образование, планира приватизация на училища и прехвърля местните университети под управлението на университети в САЩ, за много казахстански семейства скоро ще стане напълно недостъпно началното , средно и висше образование дори на казахски език. Въвеждането на латиница окончателно ще довърши вече разлагащата се система.

 

Министър-Сорос отглежда Асхат Аймагамбетов

 

Но това не е всичко! Казахстанските власти усърдно работят по окончателното преименуване на всички населени места и улици, носещи съветски и съответно руски имена. Всичко това е прикрито от необходимостта от декомунизация и се извършва като част от изпълнението на указа на първия президент Нурсултан Назарбаев от 2018 г. за подмяна на идеологически остарели имена.

И така, на 6 август главният държавен телевизионен канал “Хабер” обяви преименуването на три села в района на Акмола (бивш Целиноград) - Красная поляна, Петраковка и Арбузинка. В същото време се посочва, че самите местни жители настояват за промяна на имената, сред които мнозинството са чеченци и ингуши.

И уж призовават местните власти да ги преименуват не по чечено-ингушски, а да им дадат чисто казахски имена. И така, Красная поляна вече ще се нарича Бирлик - “Единство”, решиха да нарекат Петраковка Тумар - “Талисман”, а Армелонка ще бъде Акент - “Свещено място”. Естествено се оказва, че всички тези имена, спуснати от акимата отгоре, са били единодушно подкрепени.

Тоест в този пример виждаме използването на нова сложна технология от казахстански служители, когато масовото преименуване в селските райони сега се представя като волята на самите жители. И тъй като жителите на селото са особено уязвими, потъпкани, обезправени и под постоянен натиск от страна на акимите, такава нова линия трябва да върви като часовник.

И най-смешното е, че унищожаването на оригиналните руски имена става под прикритието на борба със съветското минало, въпреки че същите Красна поляна, Петраковка и Арбузинка са били в района още преди революцията. А властите не крият плановете си за „окончателното решаване на руския въпрос“, тъй като според тях 240 от почти 600 села в региона са с идеологически остарели имена, като скоро ще получат нови.

 

 

Айнур Курманов, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа