Ханой връща старата школа на пропаганда чрез високоговорители

Ханой връща старата школа на пропаганда чрез  високоговорители
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.08.2022
  • Share:

Столицата на Виетнам Ханой е известна със своето шумово замърсяване, със звук от превозни средства, свирене на клаксони, строителни удари, викове на амбулаторни търговци и пеене на караоке, комбинирани в противоречива какофония. Но ако градската управа поеме по своя нов път, скоро ще има още един източник - високоговорители, излъчващи държавни прокламации.
Използването на високоговорители се връща към споделянето на информация и пропагандата от времето на Студената война. Те бяха официално пенсионирани от кмета на града през 2017 г., но започнаха да се връщат обратно в ограничен капацитет по време на Covid-19. Оттогава правителството разкри планове за пускане от тази година на високоговорители за ежедневни съобщения, с цел да покрие целия град до 2025 г.
Политическият анализатор Карл Тайер нарече плана „архаичен и излишен и в противоречие с обичайната ориентирана към бъдещето стратегия на правителството с фокус върху цифровите технологии. Средностатистическият виетнамски гражданин цени своята независимост за независим достъп до новини и информация", каза той, добавяйки, че правителството може лесно да използва вместо това приложение за смартфон в квартала.
Друг жител на Ханой, местен журналист, беше още по-прям. „Бих казал, че повечето хора, включително и аз, мислят, че това е глупава идея. Високоговорителите бяха неразделна част от живота по време на войната, когато предупреждаваха хората за приближаващи бомбардировачи и даваха актуална информация от фронтовата линия. Сега това е в най-добрия случай машина с бял шум, а в по-лошия – неудобство. Мога само да предполагам, че може би този, който настоява за тази политика, също притежава компания за високоговорители", иронизира той, като поиска да остане анонимен. Скорошно проучване показва, че 70% от населението на града е против това.
От другата страна на Югоизточна Азия в Мианмар, новата хунта също се връща към методите на пропаганда от старата школа. Армията на страната стана скандална с използването на социални медии за разпространение на реч на омразата и дезинформация, но сега разчита на по-нискотехнологични методи в зоните на конфликт, където ограничи интернет в продължение на много месеци. В региона Сагаинг, където въоръжената съпротива срещу преврата от 2021 г. беше особено ожесточена, военни самолети и хеликоптери пуснаха брошури, обвиняващи Организацията за ислямско сътрудничество и въоръжените групи на етническите малцинства за продължаващата нестабилност.
Уай Пфио Минт от групата за цифрови права Access Now каза, че този тип груба пропаганда вече не е ефективна. „Нашите различни източници в Сагаинг не са виждали това от няколко месеца. Всеки материал, за който е известно, че идва от военните, е бил изхвърлян, защото хората не вярват на източника. Това, от което сме по-загрижени, е по-сложната пропаганда, която замъглява източника, тъй като хората не могат лесно да използват интернет, за да проверяват новините", каза тя.

Станете почитател на Класа