Икономиката на Китай се забавя неочаквано

Икономиката на Китай се забавя неочаквано
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.08.2022
  • Share:

Икономиката на Китай неочаквано се забави през юли, като активността във фабриките и търговията на дребно беше притисната от политиката на Пекин за нулев Covid и имотната криза, а централната банка изненада пазарите, като намали основните лихви по заемите, за да съживи търсенето.
Индустриалното производство през юли е нараснало с 3,8% спрямо година по-рано, леко по-малко от 3,9% през юни, показват данни на Националното статистическо бюро (NBS). Това е в сравнение с очакваното от анализатори 4,6% увеличение в проучване на Ройтерс.
Продажбите на дребно, които станаха положителни едва през юни, се повишиха с 2,7% спрямо предходната година, което значително подминава прогнозата на анализаторите за ръст от 5% и е дори под ръста от 3,1%, наблюдаван през юни.
Втората по големина икономика в света едва избегна свиване през юнското тримесечие, възпрепятствана от блокирането на търговския център Шанхай, задълбочаващия се спад на пазара на имоти и постоянно ниските потребителски
Въпреки това рисковете за растежа изобилстват, тъй като много китайски градове, включително производствени центрове и популярни туристически места, наложиха мерки за блокиране през юли, след като бяха открити нови огнища на по-преносимия вариант Omicron.
Имотният сектор, който беше допълнително разтърсен от ипотечния бойкот, натежал върху настроенията на купувачите, се влоши през юли. Инвестициите в имоти се сринаха с 12,3% през юли, най-бързият темп тази година, докато спадът в новите продажби се задълбочи до 28,9%.
Китайските политици се опитват да балансират, за да подкрепят крехкото възстановяване и да изкоренят възникващите клъстери на Covid, като се очаква икономиката да пропусне официалната си цел за растеж тази година – определена на около 5,5% – за първи път от 2015 г.
Ситуацията със заетостта остава нестабилна. Процентът на безработица, базиран на национално проучване, се понижи леко до 5,4% през юли от 5,5% през юни, въпреки че младежката безработица остана упорито висока, достигайки през юли рекордните 19,9%.
За да подкрепи растежа, в понеделник централната банка неочаквано понижи лихвените проценти по ключови кредитни продукти за втори път тази година. Новите заеми в юани се сринаха с повече от очакваното през юли, тъй като компаниите и потребителите останаха предпазливи да поемат дългове, показват данни от петък.
„Сега сме изправени пред типичен проблем с капана на ликвидността. Колкото и свободно да е кредитното предлагане, компаниите и потребителите са предпазливи при поемането на повече дългове. Някои от тях вече дори връщат дълга си предварително. Това може да е предвестник на рецесия", каза експерт. Инвестициите във фиксирани активи, които Пекин се надяваше да стимулират растежа през второто полугодие, тъй като износът се смекчи, нараснаха с 5,7% през първите седем месеца на годината, спрямо прогнозирания ръст от 6,2%.

Станете почитател на Класа