Носталгия по БоДжо, торите губят ентусиазъм към Лиз Тръс

Носталгия по БоДжо, торите губят ентусиазъм към Лиз Тръс
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.08.2022
  • Share:

Докато членовете на Консервативната партия се включиха в последните битки за лидерство на горещия хиподрум в Челтнъм, много малко сред този важен електорат изглеждаха ентусиазирани от двупосочната надпревара. Нито един от кандидатите – външният министър Лиз Тръс или бившият канцлер Риши Сунак – не възбуди много страстта на торите, нито изглеждаше обект на тежки залагания. Някои от присъстващите, които ще определят самоличността на новия премиер, предположиха, че са дошли по служба, за да изберат най-лошия вариант, който се предлага.
„Нито един от горните. Страхувам се, че просто не разбираме качеството на хората, които идват в политиката в днешно време", каза възрастен господин, който предпочете да не назовава името си.
Ако многото членове на партията, интервюирани от Observer, са имали някакви предпочитания преди изборите, те са били колебливи и са изглеждали готови за промяна. Хората искаха да знаят и чуят повече, а не да се потвърждават предубежденията им.
Луси Коксал, ръководител на лондонска дизайнерска компания, която беше пътувала от Уилтшър, каза, че наистина е нерешителна и раздразнена от съобщенията в медиите, че „Тръс вече го има в кърпа вързано". „Нелепо е да се предполага, че вече е свършило. Наистина искам да чуя какво имат да кажат кандидатите", каза тя.
Джуд Уокър, която преди гласувала за лейбъристите, но преминала към торите преди няколко години, защото харесва Борис Джонсън, пожела детронираният премиер да продължи, тъй като тя е оценила зле качествата на потенциалните му наследници.
Два часа речи и въпроси по-късно много възгледи се промениха. Някои нерешили бяха взели решение, някои решиха да сменят предаността си, докато други просто бяха втвърдили мненията си. Учудващо, движението в никакъв случай не беше изцяло – или дори предимно – към горещия фаворит Тръс.
Този уикенд, с по-малко от три седмици до края на гласуването, Тръс е много по-напред от Сунак, според проучвания на общественото мнение сред членовете на торите.
Днешното проучване на 570 членове на консерваторите, направено от Opinium за Observer, дава на Тръсс преднина от 22 точки. Тя е на 61% срещу 39% на Сунак. Около 47% казват, че знаят за кого ще гласуват, въпреки че не се чувстваха така в четвъртък вечерта. Това може да се дължи на факта, че онези, които избират да присъстват на официални събития, по дефиниция са хора, които все още са отворени за убеждаване.
Там, където това последно проучване е може би най-интригуващо, е липсата на ентусиазъм за Тръс или Сунак сред онези, които трябва да изберат следващия лидер на партията и страната след 5 септември. Това е очевидно, когато на тези с право на глас в надпреварата предложиха избор между Тръс или Сунак, срещу теоретичната опция Джонсън да остане лидер и министър-председател. Запитани кого биха предпочели 63% от членовете на консерваторите казаха, че биха предпочели да запазят Джонсън, докато само 22% биха предпочели Тръс. Когато офертата бе Джонсън да остане, а не Сунак да поеме, 68% казват Джонсън и само 19% Сунак.
Но едва ли е обнадеждаващо за евентуалния победител да знае, че три пъти повече от избирателите на тяхната партия сега биха предпочели предишния лидер, отколкото някой от тях да се бори за пета поредна победа на торите на следващите общи избори.
В Челтнъм имаше в еднаква степен овации за Тръс и Сунак. Но имаше дълбока несигурност - и много хора, които не бяха впечатлени.

Станете почитател на Класа