Гърция ще бъде подложена на повече проверки за третиране на търсещите убежище

Гърция ще бъде подложена на повече проверки за третиране на търсещите убежище
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.09.2022
  • Share:

Гръцките власти трябва да бъдат подложени на повече проверки за това как управляват търсещите убежище, опитващи се да стигнат до Европа, каза отговарящият за човешките права в граничната агенция на ЕС.
Йонас Гримхеден, служител по основните права в Европейската агенция за гранична и брегова охрана, известна като Фронтекс, говори след многобройните твърдения, че търсещите убежище са били незаконно експулсирани от Гърция. „За мен беше ясно, че Гърция е една от страните, които се нуждаят от засилен мониторинг. Мисля, че това, което липсва сега от моя страна, е увеличаване на натиска, увеличаване на конкретността на това, което смятам, че трябва да се направи, за да се предотвратят нарушения. Фронтекс може да присъства на повече места, участвайки в повече дейности", каза той пред Guardian.
„В държави, които не изпълняват изискванията на законодателството на ЕС, би било по-разумно да има повече Фронтекс, присъствието на агенцията поставя ясни задължения на държавите-членки".
Гримхеден, бивш преподавател по правата на човека, се присъедини към Фронтекс през юни 2021 г. със задачата да гарантира, че управлението на границите на ЕС е в съответствие с международното право и Хартата на ЕС за основните права.
Първите му дни на работа съвпаднаха с десетки неправителствени организации и морски спасителни капитани, които започнаха кампания за премахване на Фронтекс, с твърдението, че агенцията на ЕС налага смъртоносна политика за граничен контрол срещу мигрантите.
Голяма част от мандата му съвпадна с критики срещу базираната във Варшава агенция, които достигнаха кулминация през април с оставката на изпълнителния директор на Фронтекс Фабрис Леджери.
Гримхеден предположи, че проблемите на агенцията произтичат от минали практики и се решават с наемането на десетки служители по основните права. Миналата година агенцията беше порицана от Европейския парламент за това, че не е назначила поне 40 служители по основните права, както се изисква от законодателството на ЕС.
„Мисля, че предишната практика, предишният опит на Фронтекс да бъде доста непрозрачен, да няма служители по основните права и наблюдатели, добавя към риска агенцията да бъде тълкувана като нещо, което не е", каза той.
Твърденията за насилствено и незаконно отблъскване на гръцката граница се умножиха от пролетта на 2020 г., когато хиляди бежанци и мигранти се опитаха да преминат сухопътните и морските граници на Гърция, насърчавани от правителството на Турция.
Намесата на Гримхеден, формулирана в дипломатически термини, разкрива опасенията на ЕС относно гръцката политика за убежище. През юни висшият служител на Европейската комисия по въпросите на миграцията Илва Йохансон каза на гръцкото правителство „Насилствените и незаконни депортации на мигранти трябва да спрат", предупреждавайки Атина, че рискува да загуби средства от ЕС.
През първите шест месеца на годината 5567 бежанци и мигранти са пристигнали в Гърция по морски пътища, според агенцията на ООН за бежанците.
Гръцкото правителство последователно отхвърля обвиненията за нарушаване на човешките права. Говорейки в Европейския парламент, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отхвърли обвиненията за отблъскване по границите на страната му. „Това е стремежът на всяка европейска държава-членка да защитава своите граници при пълно зачитане на основните права. Точно това прави Гърция през последните три години", каза той пред евродепутатите. Той обвини Турция, че не спазва пакта с ЕС от 2016 г. за спиране на хората да се качват на лодки за Европа: „Нека не повтаряме турската пропаганда, че те нямат роля в случващото се и че гърците са държат се нехуманно по отношение на незащитаване на основните права."

Станете почитател на Класа