Доставките по "Северен поток" спират за три дни за ремонт

Доставките по "Северен поток" спират за три дни за ремонт
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.09.2022
  • Share:

Доставките на газ по "Северен поток" са напълно спрени за три дни поради началото на ремонта на единствения останал в експлоатация газокомпресорен агрегат в компресорна станция "Портовая", според данни, предоставени от германските газопроводни оператори Opal и Nel.
Физическият поток на газ през "Северен поток" в приемната точка в германския Грайфсвалд е напълно спрян от 04:00 часа московско време в сряда. Данните от Nord Stream AG, операторът на Nord Stream, също потвърждават спада на изпомпването на газ до нула.
Газпром по-рано съобщи, че изпомпването на газ през Северен поток ще бъде спряно от 04:00 ч. московско време на 31 август до 04:00 ч. московско време на 3 септември. Данните от Nord Stream AG показват, че номинациите за транспортиране на газ са спаднали почти до нула, започвайки от 03 :00 ч. московско време в сряда.
Това е необходимо за извършване на профилактични работи по поддръжката. Както посочи "Газпром", Siemens трябва да извършва такава поддръжка на блока на всеки 1000 часа. Ако работата приключи и няма технически повреди в оборудването, преносът на газ ще бъде възстановен до 33 млн. куб. м на ден.
От 27 юли газопроводът "Северен поток" работи с 20% от максималния си капацитет поради спирането на няколко газови турбини. Една от турбините, произведена в Канада от Siemens Energy, беше изпратена в Монреал за ремонт. Заради санкциите на Отава срещу Москва производителят първоначално отказа да върне ремонтираното оборудване в Германия, но след многобройни искания все пак реши да го върне. На 25 юли "Газпром" обяви принудителното спиране на друг газотурбинен двигател в компресорната станция "Портовая" поради края на междуремонтния интервал.
Така остана да работи само една турбина.

Станете почитател на Класа