Вучич: Сърбия няма да обмисля налагане на санкции на Русия

Вучич: Сърбия няма да обмисля налагане на санкции на Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.09.2022
  • Share:

Сърбия не планира да промени своя политически курс по отношение на санкциите срещу Русия, каза сръбският президент Александър Вучич, попитан дали Белград може да преразгледа позицията си и да въведе ограничения срещу Руската федерация.
"Що се отнася до санкциите, ние изразихме нашата позиция преди почти 190 дни чрез решение на нашия Съвет за сигурност. Тези решения са в сила от шест месеца и Сърбия демонстрира своята сериозност. Никога не се знае какво може да се случи един ден , но ние демонстрираме нашата сериозност и решителност, и нашите убеждения. Това е нашата политика и в момента не мислим да променяме политиката си. Мисля, че политиките, които сме водили до момента, са доказали, че са мъдри, въпреки всички трудности, които трябваше да издържим", обясни Вучич.
Сръбският лидер каза, че целият натиск, който страната му изпитва през последните шест месеца по въпроса за санкциите срещу Русия, може да послужи като сценарий за книга или екшън филм. „Мога да напиша книга за това, която да е по-дебела от „Капиталът" на Маркс. Ще се придържаме към нашата политика", зарече се президентът.
Европейският парламент с мнозинство по-рано прие резолюция, изискваща Сърбия да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия, както и да подпише споразумение с Косово, (което не е признато за независима държава), за развитие на отношения, основани на взаимно признаване.
В обръщение към нацията след заседание на Съвета за сигурност Вучич каза, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да наложи санкции на Русия. Президентът каза, че балканската страна ще преустанови военни и полицейски учения с всички чуждестранни партньори. Той каза, че Сърбия смята Русия и Украйна за братски народи, съжалява за случващото се в Източна Европа и е готова да предостави хуманитарна помощ на Киев. В реч на форума Globsec в Братислава Вучич каза, че 77% от сърбите са против санкциите срещу Русия.

Станете почитател на Класа