"Газпром" отчита спад на търсенето на газ и в Европа, и на вътрешния пазар

"Газпром" отчита спад на търсенето на газ и в Европа, и на вътрешния пазар
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.09.2022
  • Share:

В периода януари - август търсенето на природен газ и в Европа, и на руския пазар, намалява, сочат предварителните данни на "Газпром". От компанията уточняват в съобщение, че в този период са добили и с почти 15% по-малко природен газ спрямо 2021 година до 288,1 млрд. куб. метра.

 

Снимка: Bloomberg LP

 

От съобщението на "Газпром" е видно още, че търсенето на газ на вътрешния пазар намалява с почти 3 на сто. Износът за страните извън Общността на независимите държави (ОНД) намалява с 37,4% до 82,2 млрд. куб. метра. Руската газова компания коментира, че изпълнява заявките на своите клиенти, но в същото време по данни на ЕК газовите доставки за 13 държави от ЕС са преустановени напълно или намалени в последните месеци.

Търсенето на газ в световен мащаб е намаляло с 40 млрд. куб. метра от началото на годината, като 73% от този спад се дължи на страните от ЕС, допълват още от газовия холдинг на Русия. Потреблението на газ във Великобритания също намалява - с около 5 млрд. куб. метра.

В същото време от "Газпром" отчитат рекорден ръст на доставките по "Силата на Сибир" за Китай, но не дават подробности относно доставените обеми или процентните изменения. През 2021 година  "Газпром" достави под 10 млрд. куб. метра на Китай.

По данни на Gas Infrastructure Europe нивото на нагнетяване на европейските газохранилища надхвърля 80% към 31 август. От "Газпром" коментират, че нивото е повече спрямо миналата година, но предупреждават, че тези количества не могат да покрият зимното потребление. Руската компания дава за пример потреблението на газ в Германия - през миналия зимен отоплителен сезон в страната са потребени общо 57 млрд. куб. метра, или средно на месец това са 9,5 млрд. куб. метра.

Към момента в германските газохранилища са нагнетени 18,3 млрд. куб. метра, или това е потреблението на страната само за около два месеца, изчисляват още от "Газпром".

Компанията обръща внимание и на нивото на нагнетяване на украинските газохранилища - в момента в тях има около 13,1 млрд. куб. метра, а за балансиране през зимата са необходими поне 19 млрд. куб. метра. Заради високите цени на газа на пазара в момента Киев едва ли може да нагнети тези количества.

 

 

 

Станете почитател на Класа