Как украинци воюват срещу руската пропаганда в интернет

Как украинци воюват срещу руската пропаганда в интернет
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.09.2022
  • Share:

Експлозията, която се чува, е само гръмотевицата на бурята. Тук няма аларми, които да ги предупреждават да се скрият в убежището. Сраженията за отблъскване на руската армия се водят на повече от хиляда километра. На терасата на този покрив с изглед към София, столицата на България, Генадий Воробьов въпреки това преживява войната всеки ден в продължение на повече от шест месеца. Като млад главен изпълнителен директор на българския клон на украинската компания Netpeak, той е привлечен в “ цифровата отбрана“ на страната си.

„Много неща се промениха след големите войни в Европа: имаме интернет“, изтъква този експерт по цифрова реклама и измерване на аудиторията с Google Analytics.

Неговите битки се водят в социалните мрежи и търсачките. Неговите оръжия са снимки, видеоклипове и текстове, с които той разкрива събитията на фронтовата линия, печели подкрепа, събира дарения и се противопоставя на вражеския дискурс.

„Русия говори за специална военна операция за освобождаване на украинския народ от нацизма и демилитаризиране на страната. Реалността е навлизане на танкове и бомбардировки в градовете. Това не е освободителна операция, а истинска война с истински жертви. Нашата цел е да покажем това.

 

Информационна война

След нахлуването на руската армия в Украйна около тридесет служители на Netpeak, една от най-големите агенции за дигитален маркетинг в Източна Европа, са избягали от бомбите заедно със семействата си и са намерили убежище за известно време в България – мирна страна, разкъсвана между прозападно и проруско влияние. Компанията им продължава да работи в цифровата икономика и близо 500 служители все още са в Украйна, но все пак  тя им позволява да се включат в конфликта.

„Уменията ни в областта на цифровия маркетинг ни помагат да бъдем полезни в тази информационна война. Мрежата е нашият терен, знаем как да се насочим към потребителите на интернет, които са ни необходими“, обяснява Генадий Воробьов. Под ръководството на украинското Министерство на цифровата трансформация, оглавявано от младия 31-годишен Михайло Фьодоров, доброволците се присъединяват към „ИТ армията“, съставена от стотици информационни компании – единственият сектор в Украйна, който се развива въпреки войната.

Закрити, а след това отново създадени профили

На последния етаж на бизнес център в българската столица, разположен над огромно отворено офис пространство, се провеждат контрапропагандни кампании чрез платени публикации. Но спонсорираните кампании „Подкрепете Украйна“, започнати във Facebook, Google или Youtube, вече не достигат до руското население. За да изолират страната с икономическа блокада, американските гиганти затвориха рекламните си платформи в Русия. Затова украинските доброволци също мигрират към най-популярните местни версии: VKontakte и Yandex.

След като бъдат забелязани или докладвани, техните профили биват бързо закривани. Те продължават да създават все нови и нови и нови. В допълнение към тази насочена реклама, 12 500 руски граждани, особено жени, са потърсени чрез лични съобщения. Целта? Да убедят приятелките, майките, дъщерите или сестрите да не пускат мъжете си на фронта. Опити за диалог, които през повечето време остават без отговор.

 

 

Цената на мнението

„Дори и руското население да вижда какво се случва в Украйна, не е задължително да вярва“, признава Генадий Воробьов и свива рамене. „Мощната пропагандна машина на руската телевизия показва съвсем различни кадри от интернет. Населението не знае на кого да вярва. Хората се страхуват: за различно мнение могат да влязат в затвора. И те го знаят.“

Макар че аудиторията на основните канали, контролирани от Кремъл, намалява от войната насам, руският режим далеч не се е отказал от борбата за спечелване на съзнанието на хората. „С бюджета на телевизионния канал Russia Today, 300 милиона евро годишно, могат да се купят петнадесет танка. Но какви щети ще нанесат с тях? И какви вреди нанася Russia Today ден след ден със своята провоенна пропаганда, разпространявайки идеите на Путин и фалшивите новини по света? Това са оръжия. Те не стрелят, но са насочени към мозъка ви, влияят на решенията ви, действията ви и отношенията ви с другите.“

За разлика от маркетинга, прилаган в бизнеса, в тази битка за влияние е трудно да се покажат резултати. Украинските доброволци се придържат към данните. Само за няколко месеца публикациите им имат 929 милиона гледания. Тези кампании, финансирани изцяло от дарения, са стрували по-малко от 900 000 долара. В най-гледаното видео са изброени причините Украйна да се присъедини към Европейския съюз. В рамките на три месеца 27-те държави предоставиха статут на страната, която бе кандидатка от 1994 г. насам.

 

 

Станете почитател на Класа