Дания предлага на бедните страни финансиране за загуби и щети от климатичните сривове

Дания предлага на бедните страни финансиране за загуби и щети от климатичните сривове
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.09.2022
  • Share:

Младежки групи в Африка се готвят да започнат поредица от климатични демонстрации в петък, за да подчертаят проблема със „загубите и щетите" за бедните страни, засегнати от климатичния срив. Действията ще се проведат в Гана, Кот д'Ивоар, Сенегал, Того и Демократична република Конго, като предстоят още в някои други африкански нации през уикенда.
Дания стана първото централно правителство на развита страна, което предложи финансиране, посветено на „загубите и щетите" – което се отнася до онези опустошения от свързани с климата бедствия, които са толкова екстремни, че не е възможна защита срещу тях.
На общото събрание на ООН, за което световните лидери са в Ню Йорк тази седмица, датското правителство обяви на филантропите и бедните страни, че ще предостави 100 милиона датски крони специално за загуби и щети.
Шотландия също предложи средства за загуби и щети, като обеща 2 милиона паунда на срещата на върха на ООН за климата Cop26 в Глазгоу миналия ноември, а правителството на белгийския регион Валония обеща 1 милион евро за администрацията. Дания е първото централно или федерално правителство, което е поело специален ангажимент.
Сумите са малки в сравнение с десетките или стотици милиарди долари загуби, които се очаква да претърпят държавите, но символиката е важна. На Cop26 правителствата се съгласиха да създадат рамка за справяне със загубите и щетите, но нямаше споразумение относно механизма за финансиране.
Каролина Сесилио от мозъчния тръст за климата E3G каза: „Съобщението на Дания е добра новина. То изпраща правилния политически сигнал и може да стимулира други страни да го последват. Това е стъпка в правилната посока. Сега просто се нуждаем от повече държави, които да последват с финансови ангажименти, и да бъдем сериозни в подкрепата на хората в нужда."
Все още има въпросителни относно това как ще функционират датските финанси и някои активисти и експерти са загрижени, че част от тях изглежда са предназначени за застрахователни схеми, а не представляват пряка помощ.
Матю Самуда, министър в Министерството на икономическия растеж на Ямайка, каза: „Ямайка е щастлива да види една развита нация, която се захваща с проблема и признава абсолютната необходимост от признаване на загуби и щети. Надяваме се, че това ще проправи пътя за поемане на ангажименти и от други развити нации. Въпреки че 13 милиона долара няма да покрият огромното опустошение, което вече преживяваме от климатичните явления, искам да благодаря на Дания, че започна да движи топката."
Никоя друга развита страна не е посочила, че има вероятност да последва примера на Дания. Правителствата на Г-7 може да са по-склонни да осигурят финансиране на инициативата за „глобален щит", подкрепена от Германия, като президент на Г-7 тази година. Глобалният щит има за цел да осигури средства за бедните страни, за да придобият устойчивост срещу щетите от екстремни метеорологични условия, например чрез предоставяне на финансиране, необходимо на развиващите се страни, за да изпълнят своите „планове за готовност", и може също така да включва система за застраховка срещу бедствия, свързани с климатичните промени.
Страните виждат следващия си голям шанс в климатичната конференция на ООН Cop27 в Египет през ноември. „Cop27 трябва да действа решително по отношение на загубите и щетите, за да подсили колективния ангажимент да не изоставяме никого", каза Ямиде Дагнет, директор на климатичната справедливост в Open Society Foundations. Тя посочи наводненията в Пакистан като пример за загуби и щети, с които богатите страни трябва да се справят. „За един ден една трета от Пакистан беше наводнена и повече хора от цялото население на Канада бяха засегнати. Когато унищожиш цял земеделски район, ти връщаш назад с десетилетия уязвимите хора."
С оглед на дискусиите на Cop27, група островни правителства сформираха нова инициатива, наречена Rising Nations, стартирана на Общото събрание на ООН в сряда, за да се подготвят за най-лошото. Тувалу, Кирибати и Маршаловите острови призоваха за „глобално споразумение, което гарантира на техните национални държави постоянно съществуване отвъд обитаемия живот на техните атоли".

Станете почитател на Класа