Die Zeit: Германското разузнаване помага на Украйна

Die Zeit: Германското разузнаване помага на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.10.2022
  • Share:

Германската федерална разузнавателна служба предоставя на украинската армия сателитни снимки, радиопрехващания и телефонни разговори, пише Die Zeit. В същото време изданието отбелязва, че германското разузнаване е много по-малко активно от американското и британското: освен това то не предава данни на Украйна в реално време.

 

Die Zeit: Германското разузнаване помага на Украйна

 

 

В самото начало на украинската криза, говорейки за помощта, оказана от Берлин на Киев, германският канцлер Олаф Шолц изброи „ПЗРК, боеприпаси, транспортни средства и материали“, пише Die Zeit.

Шолц обаче не спомена една важна подробност, отбелязва вестникът, позовавайки се на собствена информация.

Според Die Zeit Германия доставя на Украйна не само оръжия, но и разузнавателни данни. Германската федерална разузнавателна служба отговаря за събирането на информация, която разчита на сателитни снимки, прихванат радиотрафик и разговори по мобилни телефони.

Die Zeit отбелязва, че германското разузнаване е увеличило контактите с украинската страна в месеците преди началото на конфликта. Малко преди началото на кризата главата на германското разузнаване Бруно Кал се е срещнал с украинския си колега в кулоарите на Мюнхенската конференция, а в деня на началото на спецоперацията Кал е пристигнал в Киев. Освен това резидентът на германското разузнаване, който напусна Украйна в началото на конфликта, беше един от първите германци, върнали се в Киев.

На този етап не е ясно какви биха могли да бъдат политическите последици от предаването на разузнавателна информация на Украйна, пише Die Zeit.

Позицията на Шолц от самото начало беше „да направи всичко, за да избегне пряка военна конфронтация между НАТО и ядрена свръхдържава като Русия“.

В същото време самият Шолц разбира, че няма ясни правила, когато една страна става страна в конфликт, отбелязва вестникът. През май Федералната разузнавателна служба на Германия отбеляза, че според международното право предаването на данни не прави дадена държава страна в конфликта.

Както Die Zeit отбелязва, Германия не е единствената страна, която предоставя разузнавателна информация на Украйна: САЩ и Великобритания го правят много по-активно.

В същото време американските разузнавателни служби понякога предават данни в реално време на Украйна: германското разузнаване не е стигало дотам, пише вестникът. Германската федерална разузнавателна служба понякога доставя на Украйна сателитни изображения или текстови данни, но всички те пристигат със закъснение от няколко дни. Такива данни могат да бъдат полезни на украинската армия в хода на планирането на операции.

В същото време Берлин отбелязва, че Русия отдавна е наясно с факта, че информацията е предадена на Украйна от германското разузнаване. Въпреки това канцлерът Шолц не заявява това публично.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа