Северна Корея: Ракетните изпитания са симулирали удари по Юга с тактически ядрени оръжия

Северна Корея: Ракетните изпитания са симулирали удари по Юга с тактически ядрени оръжия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.10.2022
  • Share:

Неотдавнашната вълна от ракетни тестове на Северна Корея демонстрира способността й да извършва удари с тактически ядрени оръжия, каза нейният лидер Ким Чен-ун, добавяйки, че неговите сили са „напълно готови да ударят и унищожат цели по всяко време от всяко място" .
Ким, който миналия месец каза, че превръщането на Севера в ядрена сила е „необратимо", заяви „Ученията са очевидно предупреждение и ясна демонстрация към враговете на страната".
В доклад, публикуван в понеделник, държавната информационна агенция KCNA каза, че Ким е наредил тестовите изстрелвания в отговор на широкомащабните военни учения на южнокорейските и американските сили.
Токио и Вашингтон наскоро възобновиха ученията, включващи разполагането на ядрения самолетоносач USS Ronald Reagan във водите край източното крайбрежие на Южна Корея – ход, който вбеси Пхенян, който ги разглежда като репетиция за нахлуване.
„В отговор Северна Корея реши да организира военни учения - симулация на действителна война. Армейски части, участващи в операция с тактически ядрени оръжия, организираха военни учения от 25 септември до 9 октомври, за да проверят и оценят способността за възпиране на война и ядрена контраатака на страната", съобщи KCNA, потвърждавайки, че Ким лично е ръководил ученията .
Ким, който ръководи драматичните подобрения в ракетното и ядреното развитие въпреки годините санкции на ООН, отдавна искаше да придобие тактически ядрени оръжия – по-малки, по-леки оръжия, предназначени за използване на бойно поле – и го превърна в основен приоритет на ключовия партиен конгрес през януари 2021 г. Миналия месец Северна Корея преразгледа ядрените си закони, за да й позволят да извършва превантивни ядрени удари, включително в отговор на конвенционални атаки.
През последните две седмици Ким ръководи учения на ядрените тактически оперативни единици на страната, включващи балистични ракети с фалшиви ядрени бойни глави, каза KCNA, добавяйки, че те са предназначени да дадат силно възпиращо послание. „Ефективността и практическите бойни способности на нашите ядрени бойни сили бяха напълно демонстрирани, като те са напълно готови да поразяват и унищожават цели по всяко време от всяко място. Въпреки че врагът продължава да говори за диалог и преговори, ние нямаме за какво да говорим, нито чувстваме нужда да го правим", каза Ким, цитиран от KCNA.

Станете почитател на Класа