Лиз Тръс е на ръба на голям обратен завой по съкращаване на доходите в реално изражение

Лиз Тръс е на ръба на голям обратен завой по съкращаване на доходите в реално изражение
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.10.2022
  • Share:

Лиз Тръс се люлее на ръба на извършването на нов голям обратен завой, тъй като депутатите от торите предупредиха, че ще загуби гласуването за намаляване на обезщетенията в реални условия, докато нови изследвания показват, че този ход може да доведе до бедност още 450 000 души.
Въпреки отчаяните молби за партийно единство от висши министри след седмици на ожесточени вътрешни борби, спорът за социалните помощи заплашва да засенчи опита на премиера да утвърди отново властта си, когато Камарата на общините се завърне от ваканция днес.
Нови заплахи за действия за отстраняване на Тръс, ако тя се задълбочи, също бяха обсъдени от депутати през уикенда, като висши тори, включително бившият канцлер Джордж Озбърн, предупредиха, че консерваторите са изложени на риск от изчезване на следващите избори, тъй като се впускат в „политически експеримент".
По време на прозвъняване на колегите си в неделя правителствените служители бяха предупредени, че десетки членове на задната скамейка на торите ще се разбунтуват срещу увеличаването на помощите в съответствие с доходите (около 5,5%), вместо в съответствие с инфлацията за септември, която възлиза на около 10%. Въпреки че не се изисква официално гласуване, се смята, че ще бъде внесена поправка към законопроекта за финансите, която ще принуди всички депутати да вдигнат ръка.
Безпокойството се разпростира по цялата партия, като се смята, че някои фигури в кабинета натискат Тръс да съответства на нарастването на инфлацията. Един правителствен източник посочи, че броят на задната скамейка, които биха се разбунтували, е поне 30, докато друг каза, че премиерът ще бъде „принудена да отстъпи".
Обратният завой на Тръс миналата седмица за възстановяване на най-високата данъчна ставка, след като канцлерът Куаси Квартенг обяви, че тя ще бъде премахната в минибюджета, вдъхна сърце на някои депутати от торите, че могат да принудят нов обрат. „Тя се предаде за това, ще трябва да го направи отново", каза депутат.
Това дойде след като нов анализ на консервативен мозъчен тръст, разгледан ексклузивно от Guardian, показа, че домакинствата с ниски доходи с деца или хора с увреждания ще понесат основната тежест на всеки ход за повишаване на универсалния кредит и други обезщетения в трудоспособна възраст в съответствие с доходите, а не с инфлацията. Подобен ход би увеличил относителните равнища на бедност в Обединеното кралство, които вече са достигнали най-високото си ниво за този век, каза Legatum Institute, като кризата с разходите за живот кара милиони хора да се борят да плащат сметките за енергия и да слагат редовно храна на масата. Анализът на Legatum Institute установи, че увеличаването на обезщетенията в съответствие с доходите, а не със септемврийската ценова инфлация, ще доведе до бедност още 450 000 души през 2023-24 г. От тях 350 000 ще бъдат в домакинства, в които някой работи, и 250 000 в семейства, в които има хора с увреждания. Legatum изчисли, че над 1,5 милиона души в Обединеното кралство ще бъдат в относителна бедност тази зима в сравнение с преди пандемията от Covid, дори след пакетите за енергийна подкрепа на правителството. Реалните съкращения на обезщетенията следващия април ще повишат общата цифра до 16 милиона, близо една четвърт от населението на Обединеното кралство.
Консерваторите от всички крила на партията са ядосани. Тръс е готова да се откаже от обещанието на Борис Джонсън, направено през май, за пълно увеличаване на обезщетенията, потенциално оставяйки милиони семейства с ниски доходи със стотици лири по-зле насред кризата на разходите за живот .
Като се имат предвид рейтингите на консерваторите, които се движат с около 30 пункта зад лейбъристите, някои предупредиха, че Тръс може да доведе партията до електорално унищожение.

Станете почитател на Класа