Руската ракета Протон-М излетя от Байконур с телекомуникационен сателит за Ангола

Руската ракета Протон-М излетя от Байконур с телекомуникационен сателит за Ангола
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.10.2022
  • Share:

Ракета-носител "Протон-М" с телекомуникационен спътник AngoSat-2 за Ангола излетя от площадка № 81 на космодрума Байконур, съобщи кореспондент на ТАСС.
Главното устройство на ракетата, включващо бустер DM-03 и сателит, беше настроено да се отдели от горната степен на ракетата за 584 секунди след изстрелването. На бустера отне няколко часа, за да достави сателита на определената орбита.
Русия и Ангола се споразумяха да създадат телекомуникационен сателит AngoSat-2 вместо несъществуващия вече Angosat-1, изстрелян от космодрума Байконур на 26 декември 2017 г. Контактът със сателита беше загубен на следващия ден след изстрелването му.
Сателитът AngoSat-2 е базиран на платформата Express-1000N, разработена от руската компания Reshetnev Information Satellite Systems Company. Модулът за полезен товар, който поддържа комуникация в честотните ленти C, Ku и Ka, беше доставен от европейската Airbus Group. Сателитът ще работи на 23 градуса източна дължина. Телекомуникационният сателит е проектиран да работи 15 години.
Анголският министър на телекомуникациите, информационните технологии и социалните комуникации Марио Аугусто да Силва Оливейра каза пред репортери на 11 октомври, че работата на сателита ще започне 90 дни след изстрелването, когато всички технически и технологични процедури са приключили.

Станете почитател на Класа