Рупърт Мърдок обмисля отново да слее Fox и News Corp

Рупърт Мърдок обмисля отново да слее Fox и News Corp
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.10.2022
  • Share:

Двете части на медийната империя на Рупърт Мърдок обсъждат сливане почти десетилетие след като се разделиха. Сливането ще комбинира активите на Мърдок Fox News и TMZ с операциите на News Corp за вестници и онлайн новини, включително Times и Sun в Обединеното кралство, Wall Street Journal и New York Post в САЩ и Australian.
В прессъобщение News Corp потвърди, че следвайки инструкциите на Мърдок и Мърдок Family Trust, компаниите са сформирали специална комисия, „съставена от независими и незаинтересовани членове на борда", за да започнат да проучват потенциалната комбинация. Wall Street Journal, собственост на Мърдок, съобщи в петък, че главният изпълнителен директор на News Corp Робърт Томсън е информирал персонала за потенциалното сливане. „Ние в News Corp непрекъснато търсим начини да подобрим представянето си и да разширим бизнеса си, а катаклизмът в медиите представлява както предизвикателства, така и възможности", написа той в бележка.
След години на глобална експанзия, Мърдок раздели империята си през 2013 г., поставяйки печатния бизнес в новосъздадена публична организация News Corp, а телевизията и развлеченията под ръководството на 21st Century Fox. По това време Мърдок каза, че огромните му медийни холдинги са станали „все по-сложни" и че една нова структура ще опрости операциите. Разделянето също така предпази развлекателните активи на Fox от всякакви потенциални финансови последици от скандал с хакване на телефони, включващ вече несъществуващото издание на медийния конгломерат News of the World в Обединеното кралство. Мисленето по това време беше, че разделянето на компаниите в крайна сметка ще генерира стойност за акционерите, според човек, запознат с процеса на вземане на решения. Тази визия беше реализирана, когато Fox продаде по-голямата част от своите филмови и телевизионни активи на Walt Disney за 71 милиарда долара през 2019 г.
Продажбата остави Fox фокусиран върху събития на живо като новини и спорт, а не „разрушимо" сценарийно развлекателно съдържание в платформите за стрийминг, отбелязаха тогава анализатори от Wall Street.
Основните стрийминг услуги обаче започнаха да пробиват защитния вал. Apple и Amazon, два технологични гиганта с големи финансови ресурси, започнаха да наддават за спорт, осигурявайки си права за стрийминг предаване на Мейджър Лийг Бейзбол, футбол и американски футбол.
Обединяването на Fox и News Corp ще даде на комбинираните компании по-голям мащаб за конкуриране и ще допълни активите им. Комбинираните компании ще имат около 24 милиарда долара приходи. 91-годишният Мърдок в момента има почти контролни дялове и в двете компании. Неговият син Лаклан Мърдок е председател и главен изпълнителен директор на Fox Corp. Към затварянето на пазара в петък News Corp имаше пазарна капитализация от $9,31 милиарда, а Fox Corp - $16,84 милиарда. Акциите на News Corp скочиха с 5%, а на Fox се повишиха с около 1% в следпазарната търговия.

Станете почитател на Класа