Премиерството на Тръс „виси на косъм“ след уволнението на Квартенг

Премиерството на Тръс „виси на косъм“ след уволнението на Квартенг
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.10.2022
  • Share:

Мейсън, Алегрети, Лоусън и Уолкър
Лиз Тръс отчаяно се придържа към премиерския си пост, след като уволни канцлера си и разкъса минибюджета, но не успя да успокои финансовите пазари или разярените консервативни депутати. В унизителен обрат премиерът се отказа от плановете си да отмени увеличението на корпоративния данък с £18 милиарда и замени Куаси Квартенг с Джереми Хънт. Тя каза, че оставането й на поста министър-председател би помогнало за „успокояване на пазарите в нашата финансова дисциплина", но цената на държавните заеми се повиши и паундът спадна след нейната пресконференция, на която обяви промените.
Високопоставени консервативни депутати кроят как да я отстранят от поста, като някои обмислят дали да я призоват публично да подаде оставка през следващите дни. Един бивш министър от кабинета каза, че е „50/50 дали ще изкара до Коледа", добавяйки: „Ако можех да махна с магическа пръчица и да се отърва от нея сега, бих го направил, но проблемът е механизмът."
Някои депутати от торите смятаха, че назначаването на Хънт, центрист на торите, който два пъти не успя да спечели лидерството, може да спечели известно време на Тръс, потенциално до следващото фискално събитие на 31 октомври. В знак, че бившият външен министър може да е влиятелна фигура, един от неговите съюзници сред депутатите от торите, Стив Брайн, каза пред BBC, че хората могат да смятат „Тръс за председател, а Хънт за главен изпълнителен директор на правителството".
Други казаха, че „смятат Тръс за свършена и е въпрос на време тя да бъде свалена", особено след поредица от допълнителни социологически проучвания, показващи, че торите изостават с повече от 30 пункта от лейбъристите – ситуация, която би довела до убедителна победа за опозицията.
Кийр Стармър, лидерът на лейбъристите, призова за общи избори, независимо дали Тръс остава или си отива, заявявайки, че правителството е „напълно изчерпано". Той каза пред Guardian: „Намираме се в абсурдната ситуация, в която сме с трети или четвърти премиер за шест години и в рамките на седмици имаме министър-председател с най-лошите репутационни рейтинги от всеки премиер в историята. Партията им е напълно изчерпана. Тя няма идеи, не може да се изправи пред бъдещето и остави Обединеното кралство в отбранителна позиция. За доброто на страната имаме нужда от общи избори".
Лейбъристите също така биха могли да обмислят свикване на вот на доверие към правителството още следващата седмица, оказвайки натиск върху торите да го подкрепят или да предизвикат избори, според някои от депутатите от партията.
Тръс изложи промяната на курса си на много кратка пресконференция в петък, като призна, че части от минибюджета „отидоха по-далеч и по-бързо, отколкото пазарите очакваха". Тя обаче отказа да поеме отговорност за собствената си роля в ситуацията и отклони исканията да се извини.
Решението на Тръс да уволни Квартенг и да повиши корпоративния данък до 25% е вторият голям обрат, след като тя отмени премахването на ставката за данък върху дохода от 45 пенса. Нейният огромен пакет от необезпечени данъчни облекчения и разходи доведе до срив на паунда и потопи пазарите в смут през септември.
Запитана защо трябва да остане на поста, Тръс отговори: „Абсолютно решена съм да изпълня това, което съм обещала – да осигуря по-висок растеж, по-проспериращо Обединено кралство."
Тя побърза да се отдалечи от подиума след осем минути пред камерите, в които отговори на четири въпроса на подбрани журналисти. Тя не даде отговори защо остава, а Квартенг поема вината за съвместния им план. Нейният свален канцлер смята, че Тръс само си е спечелила „още няколко седмици".
Няколко тори заявиха, че изпращат писма до Греъм Брейди, председателя на Комитета от 1922 г., като най-добрият начин да покажат, че искат тя да подаде оставка. Но един гранд от Торите каза, че Тръс трябва да си отиде. „Лиз направи тази бъркотия, не Куаси. Тя трябва да си тръгне незабавно и да бъде заменена от Риши и Пени".
Партийните донори също повдигнаха вежди от сътресенията. Милиардерът, основател на Phones 4u, Джон Каудуел, който дари £500 000 на консерваторите преди последната предизборна кампания и подкрепи Тръс като кандидат за лидерство, каза пред Guardian: „Всичко е малко като влакче в увеселителен парк, нали? Правим едно нещо с някакви глупави мерки, след което отиваме и обръщаме глупавите мерки, но опасността е, че изглеждаме неконкурентоспособни, без да правим нищо, което ни кара да изглеждаме добре... Проблемът е, че сред тях няма бизнесмен, те не знаят как да развивате бизнес – а Великобритания е бизнес."

Станете почитател на Класа