Жозеп Борел: Путин губи политически и морално

Жозеп Борел: Путин губи политически и морално
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.10.2022
  • Share:

Той бе остро критикуван, след като в неделя предизвика нови полемики, като сравни Европейския съюз с "градина", а останалия свят - с "джунгла"

 

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви днес, че руският президент Владимир Путин губи политически и морално с войната в Украйна. Подкрепата на ЕС за Украйна остава най-първостепенната ни задача, добави той.

Борел поясни, че с днешното решение на европейските външни министри се предвижда от ноември да започне обучение в ЕС първоначално на 15 000 украински военни. Той отбеляза, че обучението ще продължи поне две години.

Събираме доказателства и сме готови да реагираме със средствата, с които разполагаме, заяви Борел по повод съмненията, че използваните от Русия дронове за удари в Украйна са доставени от Иран. Той уточни, че Техеран решително отрича да са използвани ирански дронове във войната в Украйна.

Унгария досега е подкрепяла или не се е възпротивявала на санкциите срещу Русия, посочи Борел по повод предприетата от унгарските власти кампания срещу санкциите. Той добави, че Будапеща не е възразила и срещу днешното решение за обучение на украински военни.

По-рано Борел коментира с усмивка своите скорошни изказвания по въпросите за ядреното оръжие и ролята на ЕС в света, които предизвикаха недоумение и раздразнение, съобщи Франс прес.

При пристигането му в Люксембург за срещата на външните министри на страните членки на ЕС на Борел беше зададен въпрос как се чувства, на което той отговори: "Много добре".

Миналата седмица по време на срещата на НАТО в Брюксел дипломат номер едно на ЕС коментира чувствителната тема за възможен отговор на евентуален руски ядрен удар.

"Всяка ядрена атака срещу Украйна ще доведе до отговор, не до ядрен отговор, но до военен отговор, толкова мощен, че руската армия ще бъде унищожена", каза тогава бившият испански външен министър.

На събитие вчера в чест на Европейската дипломатическа академия в Колежа на Европа в Брюж, Жозеп Борел предизвика нови полемики като сравни Европейския съюз с "градина", а останалия свят - с "джунгла".

Канадският посланик в ООН Боб Ре осъди в Туитър сравнението, като го нарече "ужасна аналогия".

Запитана за тези изказвания, говорителката на Европейската комисия Дана Спинант увери, че председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен има пълно доверие в Жозеп Борел.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа