Нарендра Моди и войната на Индия срещу английския език

Нарендра Моди и войната на Индия срещу английския език
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.10.2022
  • Share:

Правителството на Нарендра Моди засилва усилията си да измести английския в периферията на индийския живот, където смята, че принадлежи като „колониална реликва", като за първи път предлага медицински степени на хинди.
Откакто дойде на власт преди осем години, Моди, заедно с министъра на вътрешните работи Амит Шах и други лидери на партията Бхаратия Джаната - BJP , от време на време се заяждаха с английския език и говореха на хинди, езика на Северна Индия.
Моди често е говорил за освобождаване на индийците от „колониалното мислене", оставено от Британската империя, за премахване на остатъците от това управление и за „робския манталитет" около английския.
През октомври на правителствени служители в Махаращра, управлявана от BJP, беше забранено да казват „хелоу", когато поздравяват членове на обществеността. Вместо това те трябва да кажат „ванде матарам" или „Прекланям се пред теб, о, родино". Abide with Me беше изхвърлен от годишните чествания на Деня на републиката в Индия и заменен с патриотична песен на хинди, а английските имена на някои армейски полкове трябва да бъдат променени.
През 2020 г. правителството каза, че практикуващите аюрведа, традиционната медицинска система, трябва да имат право да извършват операции, за ужас на медицинските заведения. Сега отново лекарите са ужасени след решението на правителството на щата Мадхя Прадеш да предложи медицинска степен на хинди. Досега медицината се преподава в цяла Индия на английски език. Вдъхновени от Мадхя Прадеш, два други щата, Утар Прадеш и Утаракханд, казаха, че също ще предложат курс по медицина на хинди, въпреки че вариантът на английски ще остане.
През последните девет месеца армия от 97 преводачи претърсват лексиконите на хинди, за да намерят думи за термини като биопсия, невробластом и хемороиди. Сега, когато учебниците на хинди по анатомия, физиология и биохимия са готови, студентите от първа година в 13 държавни медицински колежа в Мадхя Прадеш ще се обучават на хинди от ноември, въпреки че опцията за учене на английски остава.
Целта на новата медицинска степен на хинди, каза Моди, е да позволи на индийци от по-бедни семейства, които не владеят английски, да преследват мечтата си да станат лекари. „Ние се стремим да гарантираме, че децата на бедни родители ще станат лекари и инженери, дори ако не са образовани на английски", каза Моди в сряда, докато говори за Новата образователна политика на Индия, обявена през 2020 г.
Натискът за хинди е залегнал в тази политика, която, наред с други неща, набляга на преподаването на технически и медицински курсове на индийски езици. Обосновката е, че учениците могат да развият по-добре своите когнитивни и аналитични умения и да бъдат по-вкоренени в своята култура, ако се обучават на майчиния си език.
Някои индийци, особено онези, които са били накарани да се чувстват непълноценни, защото не говорят английски свободно, биха се съгласили с Моди, че „английският трябва да се третира като средство за комуникация, а не като критерий за интелектуални способности".

Според д-р Раджан Шарма, бивш ръководител на Индийския медицински съвет, зад решението има идеологическата мотивация. Той смята, че политиката не трябва да се намесва в медицината. Той признава, няма представа как да каже „сърдечен удар" на хинди и се съмнява дали има много химици, които биха могли да прочетат рецепта на хинди. Той се гордее с приноса на индийските лекари към здравеопазването в световен мащаб, благодарение на обучението им на английски език.
Поддръжниците на новата политика са съгласни, че ще бъде трудно да се започне съюзник за намиране на лесни еквиваленти на хинди. Но преводачите в Мадхя Прадеш вече казаха, че много английски термини ще бъдат запазени, ако не съществува лесна опция за хинди.

Станете почитател на Класа