Иранските сили за сигурност използваха сълзотворен газ пред девическо училище

Иранските сили за сигурност използваха сълзотворен газ пред девическо училище
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.10.2022
  • Share:

Иранските сили за сигурност изстреляха сълзотворен газ пред училище за момичета в Техеран, където избухнаха сблъсъци, когато служителите се опитаха да проверят мобилните телефони на ученичките на фона на продължаващите антиправителствени протести.
Министерството на образованието на Иран каза, че няколко ученички са били лекувани от службите за спешна помощ за спадане на кръвното налягане, но отрече силите за сигурност да са влизали в училището.
Видеоклипове, циркулиращи в социалните медии, показват тежко въоръжени сили за сигурност пред училището, някои на мотоциклети и изстрелване на поне един сълзотворен газ. Автентичността на кадрите не може да бъде проверена независимо.
Вълненията, предизвикани от смъртта на Махса Амини, 22-годишна кюрдско-иранска жена, която беше задържана от моралната полиция на Ислямската република за „неподходящо облекло" и почина в полицейски арест, обхванаха Иран в продължение на пет седмици. Правозащитни групи казват, че близо 250 души са били убити при репресиите.
Жените и момичетата играеха важна роля в протестите, като сваляха и палиха фереджета. Смъртта на няколко тийнейджърки, за които се съобщава, че са убити по време на протести, подхрани още повече гнева. Демонстрациите продължиха в понеделник с митинг в университет в западния град Хамедан и студенти, които крещяха срещу правителствен говорител, посетил университет в Техеран, според студентски и правозащитни групи.
Министерството на образованието съобщи, че е имало сблъсък в гимназията в Техеран между персонал, ученици и родители, след като директорът на училището настоял да се проверят телефоните на момичетата.
Широко следеният акаунт на активисти в Туитър Tasvir1500 каза, че униформени сили са нападнали училището и най-малко едно момиче е ранено, но градската полиция отрече информацията им. „След новини за конфликт близо до гимназия... полицията беше изпратена в района и разследва проблема, който се оказа сбиване между няколко бандити", каза полицията в Техеран, добавяйки, че агитаторите са идентифицирани и арестувани.
Правозащитни групи твърдят, че хиляди хора са били арестувани при репресиите, започнали в родния град на Амини Сакез в северозападен Иран, преди да се разпространят в цялата страна. Протестиращите призоваха за прекратяване на религиозното духовенство, което управлява Иран след ислямската революция от 1979 г., както и за свалянето на върховния лидер аятолах Али Хаменей. Видеоклипове в социалните медии показват антиправителствени протести в няколко университета, като студенти скандират „Смърт на Хаменей".
Хаменей предупреди, че никой не трябва да си помисля, че може да изкорени Ислямската република, и обвини противниците, че подклаждат размириците. Държавната телевизия съобщи за смъртта на най-малко 26 членове на силите за сигурност.

Станете почитател на Класа