Шойгу проведе разговор с министрите на отбраната на Китай и Индия за "мръсната бомба"

Шойгу проведе разговор с министрите на отбраната на Китай и Индия за "мръсната бомба"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.10.2022
  • Share:

Според индийската страна е необходимо бързо разрешаване на конфликта чрез диалог и дипломация

 

 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу днес проведе телефонни разговори с китайския министър на националната отбрана Вей Фънхь и индийския министър на отбраната Раджнат Сингх и изрази безпокойство във връзка с "възможни провокации от страна на Украйна, включващи използването на мръсна бомба", съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В края на миналата седмицата Русия за първи път заяви, че Украйна се готви да взриви радиоактивно устройство. От неделя насам Шойгу проведе редица разговори на същата тема с някои от министрите на отбраната на НАТО. Киев и западните му съюзници категорично отхвърлиха твърденията на Москва и изразиха опасения, че тя може да използва това като претекст за ескалация на войната.

Според изявление на индийското правителство Сингх е казал на руския си колега, че нито една от страните в конфликта не трябва да използва ядрени оръжия. "Перспективата за използването на ядрени или радиологични оръжия противоречи на основните принципи на човечеството", заяви индийският министър на отбраната по време на разговора с Шойгу, повтаряйки същевременно необходимостта от бързо разрешаване на конфликта чрез диалог и дипломация.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа