Сенатът на Полша единодушно обяви руските власти за терористичен режим

Сенатът на Полша единодушно обяви руските власти за терористичен режим
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.10.2022
  • Share:

Сенаторите подчертават, че героичната защита на независимостта от страна на украинските граждани е предизвикала възхищението на целия свободен свят

 

 

Полският Сенат прие единодушно резолюция, с която признава властите на Руската федерация за терористичен режим.

85 сенатори категорично осъдиха руската агресия и призоваха всички страни, които подкрепят мира, демокрацията и правата на човека, да обявят властите в Москва за терористи. Това става ясно от официално съобщение на втората камара на полския парламент, публикувано в сайта ѝ на 26 октомври.

В резолюцията сенаторите припомнят, че на 24 февруари 2022 г. въоръжените сили на Руската федерация "разгръщат брутална война с Украйна, като искат да заличат тази суверенна държава от картата и да унищожат нацията ѝ".

Те подчертават, че героичната защита на независимостта от страна на украинските граждани е предизвикала възхищението на целия свободен свят.

"Днес Украйна е най-важното място, което защитава демокрацията и свободата", гласи още резолюцията. В нея сенаторите заявяват, че руските нашественици тероризират жителите на украинските градове, като бомбардират граждански обекти, а "бандити в руски униформи измъчват и убиват военнопленници и цивилни граждани в окупираните територии".

"Те отвличат украински деца, за да ги отглеждат като еничари на режима. Те депортират, преселват и изпращат украински граждани в далечната периферия на Русия", се казва в резолюцията.

"Всички тези актове на държавен тероризъм са ни добре познати от учебниците по история. Европейците вярваха, че никога повече няма да бъдат заплашени от геноцид и военни престъпления. Междувременно Владимир Путин и неговият апарат за насилие се върнаха към жестоките практики на сталинския и нацисткия режим. Ето защо Русия трябва да бъде победена и лишена от възможността да застрашава своите съседи", апелират сенаторите.

Те изразяват своята благодарност към всички институции и организации, които се заеха да разследват и документират престъпленията, извършени срещу украинското общество, и призовават международната общност да окаже пълна подкрепа на Международния наказателен съд, който разследва отговорните за тези престъпления. В резолюцията Сенатът изказва благодарност на всички поляци и полякини, на държавната и местната администрация, на неправителствените организации и предприемачите за огромната помощ, оказана от 24 февруари насам на украинците, бягащи от руските бомби - предимно жени и деца.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа