Илън Мъск на посещение в централата на Twitter, носейки мивка

Илън Мъск на посещение в централата на Twitter, носейки мивка
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.10.2022
  • Share:

Илон Мъск посети централата на Twitter преди крайния срок да приключи сделката си за закупуване на компанията в края на седмицата, като публикува свое видео в лобито на компанията в Сан Франциско, носейки мивка. „Влизам в щаба на Twitter – нека това да се усети!" той туитна в сряда. Мъск също промени профила си в Twitter, наричайки се „Chief Twit" и местоположението си на „Централата на Twitter".
Съдът даде на Мъск срок до петък да сключи споразумение за придобиване на компанията, което ще сложи край на месеци на смут, в които милиардерът се съгласи да купи социалната мрежа, след което се опита да се оттегли.
Въпреки шумното влизане на Мъск в централата, все още не беше ясно дали покупката му на Twitter е финализирана. Twitter потвърди пред Associated Press, че видео туитът на Мъск е истински, но не коментира повече. Reuters съобщи тази седмица, че Мъск е уведомил инвеститорите, участващи в сделката, че планира да финализира изкупуването до крайния срок в петък.
Една от най-големите пречки на Мъск пред приключването на сделката беше запазването на финансирането, обещано преди около шест месеца. Група банки, включително Morgan Stanley и Bank of America, подписаха по-рано тази година заем от $12,5 милиарда от парите, необходими на Мъск, за да купи Twitter и да го направи частен. Солидните договори с Мъск обвързаха банките с финансирането, въпреки че промените в икономиката и дълговите пазари от април насам вероятно са направили условията по-малко привлекателни. Мъск дори каза, че неговата инвестиционна група ще купи Twitter за повече, отколкото си струва.
Флиртът на Мъск с купуването на Twitter изглежда започна в края на март. Тогава Twitter каза, че се е свързал с членовете на борда, включително съоснователя Джак Дорси, и им е казал, че изкупува акции и се интересува или да се присъедини към борда, да направи Twitter частен или да създаде конкурент.
След това, на 4 април, той разкри с регулаторна документация, че е станал най-големият акционер в компанията, след като придоби 9% дял на стойност около 3 милиарда долара. Първоначално Twitter предложи на Мъск място в своя борд. Но шест дни по-късно главният изпълнителен директор Параг Агравал туитира, че Мъск все пак няма да се присъедини към борда. Неговото предложение за закупуване на компанията бързо последва. Мъск се съгласи да купи Twitter, той добави препратка към марихуана "420" в цената си от $54,20 на акция. Той продаде акции на стойност около 15 милиарда долара от Tesla, за да помогне за финансирането на покупката, след което събра ангажименти за още милиарди от разнообразна група инвеститори, включително тежки играчи от Силициевата долина като съоснователя на Oracle Лари Елисън.
В Twitter предложението на Мъск беше посрещнато с объркване и спадащ морал, особено след като Мъск публично разкритикува един от най-добрите адвокати на Twitter, участващ в решенията за модериране на съдържание. През юли Мъск внезапно обърна курса, като обяви, че се отказва от офертата си, твърдейки, че компанията не е била ясна относно проблема си с фалшивите акаунти, които той нарече „спам ботове". Twitter съди Мъск в канцеларския съд на Делауеър, за да принуди сделката да бъде осъществена, обвинявайки го, че си е измислил извинение. Две седмици преди планираното петдневно изслушване да започне, Мъск отново промени решението си, заявявайки, че все пак иска да завърши сделката.
Междувременно моралът в компанията изглежда спада на фона на новините, че Мъск планира да съкрати 75% от персонала на Twitter, ако поеме управлението. В доклад, съставен от Грег Ларкин и Елизабет Гафърд от мрежата за бизнес членство Punks and Pinstripes, около 530 служители са напуснали компанията през последните три месеца. Близо 30% от тях са отишли да работят за Google или Meta, съобщава Business Insider. Други са продължили да работят в д компании като Pinterest, LinkedIn и TikTok.
„Несигурността, генерирана от битката между Илон Мъск и Twitter, тласка много от най-добрите им таланти към други социални медийни платформи. Тези хора имат опции къде могат да отидат и отиват там", Ларкин каза пред Business Insider.

Станете почитател на Класа