Акциите на Meta спадат рязко заради милиардите загуби в metaverse

Акциите на Meta спадат рязко заради милиардите загуби в metaverse
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.10.2022
  • Share:

Акциите на Meta спаднаха рязко в сряда, след като компанията обяви смесени резултати в отчета си за третото тримесечие, със загуби от милиарди долари в подразделението, посветено на нейния амбициозен проект „metaverse".
Компанията майка на Facebook надмина прогнозите на анализаторите за приходи, но предложи слаба прогноза за предстоящото тримесечие. Тя отчете 27,7 милиарда долара приходи за третото тримесечие, по-високи от прогнозираните 27,4 милиарда долара, но с 4% по-малко от същия период на миналата година. Печалбата на акция, която отчита разходите, беше $1,64 – по-ниска от прогнозираните $1,89.
Докладът за печалбите от сряда бележи най-новия от поредица трудни отчети за печалбите на Meta, която инвестира сериозно в нови продукти, които се бори да монетизира през последната година. През февруари компанията загуби 230 милиарда долара пазарна стойност в най-голямата еднодневна загуба в историята на САЩ, когато акциите й спаднаха с 26%. В сряда акциите на компанията спаднаха с 18%, тъй като нарастват опасенията на инвеститорите относно изразходването на ресурси на компанията за нови продукти.
Мета разходите са се увеличили с 19% на годишна база през третото тримесечие. Тя е наляла големи суми пари в метавселената - проект за виртуална реалност, досега с малка възвращаемост. Reality Labs, нейният метавселенски сегмент, отчете загуби от $3,7 млрд. през това тримесечие и компанията заяви, че „очаква през 2023 г. тези загуби да нараснат значително спрямо предходната година".
Борейки се да се конкурира с нарастващата мощ на TikTok, Meta също инвестира сериозно в своя продукт за кратко видео съдържание Reels, но се бори с монетизацията. Загубите, отчетени в сряда, показват, че Meta се е съсредоточила може би твърде внимателно върху новите си начинания, каза Дебра Ахо Уилямсън, главен анализатор в Insider Intelligence. „Мета е на нестабилни крака, що се отнася до текущото състояние на нейния бизнес. За да се върне към по-силен растеж, Meta трябва да преобърне бизнеса си - по-малък приоритет върху метавселената и по-голям върху коригирането на основния си бизнес", каза тя.
Зукърбърг защити избора си да се съсредоточи върху метавселената и други нови продукти, заявявайки, че е уверен, че те ще се отплатят. „С течение на времето това ще се окаже много важна инвестиция за бъдещето на нашия бизнес", каза той. „Това е част от най-историческата работа, която вършим. Хората ще погледнат назад след десетилетия и ще говорят за важността на работата, която е свършена тук."
Загубите в Meta идват, тъй като технологичната индустрия и пазарът като цяло се борят с икономически препятствия - нарастваща инфлация и страхове от рецесия, като Alphabet майката на Google и Microsoft обявиха тази седмица разочароващи резултати за третото тримесечие.

Станете почитател на Класа