Путин: Най-важното десетилетие след края на Втората световна война

Путин: Най-важното десетилетие след края на Втората световна война
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.10.2022
  • Share:

Епохата на западното глобално господство се превръща в нещо от миналото и пред света предстои най-важното десетилетие след края на Втората световна война, каза руският президент Владимир Путин по време на срещата на международния дискусионен клуб "Валдай" в четвъртък.
В речта си Путин подчерта, че Русия не се противопоставя на западните елити и не се стреми към хегемония в новия многополюсен свят; той противопостави истинската интеграция на западната "неоколониална" глобализация и призова да се "изгради симфония на човешката цивилизация". Ето основните моменти от речта му и от отговорите на зададени въпроси.
За западната политика. Западът претендира за всички ресурси на човечеството и "основаният на правила ред", който той предлага, би трябвало да му позволи да живее без никакви правила. Западът не е в състояние сам да управлява човечеството, но отчаяно се опитва да го направи и повечето нации по света вече не искат да търпят това.
Западът използва властта си над света в своята игра, но тази игра без съмнение е опасна, кървава и мръсна: отрича суверенитета на страните и народите, тяхната идентичност и уникалност; пренебрегва интересите на другите държави. Западът трябва да помни, че "който сее вятър, ще пожъне буря". Западът и другите центрове на многополюсния свят ще трябва да започнат равностоен разговор за бъдещето и колкото по-скоро, толкова по-добре.
За кризата на либерализма: Съвременният либерализъм се промени до неузнаваемост, до абсурд, когато алтернативните гледни точки се обявяват за подкопаващи, а всяка критика се възприема като „машинации на Кремъл": Това е бълнуване. Неолибералният модел на света "a la America" страда не просто от системна, но и от доктринална криза: Те просто нямат какво да предложат на света, освен своето господство.
Вярата на Запада в неговата непогрешимост е опасна, защото е на крачка от желанието на най-непогрешимите просто да унищожат тези, които не им харесват, да ги „анулират", както се казва. Но историята ще оправи всичко и ще отмени онези, които по някакъв начин са смятали за свое право да подреждат световната култура по собствена прищявка. Глобалната цивилизация се основава на традиционни общества с техните традиционни ценности, които за разлика от неолибералните са уникални за всяка страна. Западът има право да има десетки полове и гей паради, но не трябва да се стреми да ги налага на другите.
За Русия и Запада. Русия не се е считала и не се смята за враг на Запада и навремето е предлагала да живеят в съгласие, но е била отхвърлена. Има поне два различни Запада - традиционният, с изключително богата култура, и агресивният и неоколониален, с чийто диктат Русия никога няма да се примири.
Западът не можа да изтрие Русия от геополитическата карта и никога няма да успее, както и никой няма да може да диктува на Русия какво общество да гради и на какви принципи. Русия не предизвиква западните елити. Русия просто защитава правото си на съществуване и свободно развитие. Междувременно ние не планираме да се превръщаме в някакъв нов хегемон, Москва не планира да налага собствените си ценности: За разлика от Запада, ние не се стремим да влизаме в задния двор на никой друг.
За важността на днешния ден. Светът стои на историческия праг, изправен пред вероятно най-опасното, непредсказуемо и в същото време важно десетилетие след края на Втората световна война. Важното днес е, че всички страни вече имат възможност да изберат своя собствен, оригинален път на развитие.
Новият световен ред трябва да се основава на закон и справедливост, да бъде свободен и справедлив. Глобалната търговия трябва да е от полза за мнозинството, а не за отделните корпорации; технологичното развитие трябва да намалява неравенството, вместо да го увеличава. Светът също се нуждае от нови, независими международни финансови платформи, които да заменят тези, дискредитирани от Запада като международни резерви: Първо, Западът ги обезцени чрез инфлацията в долара и еврозоната, а след това продължи с пълна сила и прибра нашето злато и чуждестранни обменни резерви.
Многополярността е реален и на практика единствен шанс за Европа да възстанови своя политически и икономически капацитет, който днес е сериозно ограничен.
За ядрената заплаха. Докато съществуват ядрени оръжия, ще съществува и отношението към тяхното използване. Ситуациите, в които Русия може да използва ядрените си оръжия, са записани в нейната доктрина. Москва никога не е била първата, която е говорила за използването на ядрени оръжия, тя само отговори с намек на забележките, направени от западни лидери. Няма нито военен, нито политически смисъл Русия да нанася удари по Украйна с ядрено оръжие, а днешният шум около ядрените заплахи цели само да окаже натиск върху съюзниците на Москва, приятелските и неутрални държави.
Русия приветства плановете на МААЕ да изпрати мисия за проверка на съобщенията за мръсна бомба и това трябва да стане възможно най-скоро и възможно най-широко, защото Киев прави всичко, за да прикрие следите си.
Операция в Украйна. Ако Русия не беше започнала специалната военна операция, ситуацията щеше да става все по-лоша, а бъдещите жертви - по-големи за Москва. Основната цел на операцията остава да се помогне на жителите на Донбас. Русия не може просто да признае независимостта на републиките: Те не могат да оцелеят сами, това е очевиден факт.
Събитията в Украйна отчасти могат да се тълкуват като гражданска война, тъй като руснаците и украинците са един народ, чийто народ се оказа в отделни държави. Русия, която създаде съвременна Украйна, може да бъде единственият истински, сериозен гарант за украинската държавност, суверенитет и териториална цялост.
Москва все още е готова за преговори с Киев, но Киев реши да не ги продължава. Вашингтон трябва да даде на Киев сигнал, че проблемите трябва да се решават по мирен път.
За ситуацията в Русия. Събитията в Украйна показаха, че Русия е велика страна, която се оказа много по-силна на фона на западните санкции, отколкото някой предполагаше, дори самата Русия. Пикът на проблемите, породени от санкциите, вече е зад гърба си и нито един служител не е разочаровал действията си през изминалата година.
Специалната военна операция нанася загуби на Москва, преди всичко човешки загуби, но има и огромни печалби: Това, което се случва, несъмнено в крайна сметка ще бъде от полза за Русия и нейното бъдеще. Русия има почти пълен консенсус относно необходимостта от борба с външните заплахи; хората с абсолютно прозападни възгледи съставляват малка част от обществото.
За отношенията с Индия и Китай. Русия се отнася към Китай като към близък приятел и техните лидери имат подобни отношения. Русия и Индия никога не са имали трудни въпроси: Ние винаги само сме се подкрепяли. Когато Ню Делхи поиска да увеличи доставките на торове, те се увеличиха повече от десет пъти.
Към обикновените европейци: Не вярвайте, че Русия е ваш враг или дори противник. Русия е ваш приятел.

Станете почитател на Класа