Светът е пред необратим климатичен срив

Светът е пред необратим климатичен срив
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.10.2022
  • Share:

„Климатичната криза достигна наистина мрачен момент. Колективните действия са повече необходими на нациите по света сега, отколкото когато и да било след Втората световна война. Светът отива много, много близо до необратими промени на климата, времето наистина изтича много, много бързо", каза проф. Йохан Рокстрьом, водещ учен в областта на климата в света, след като множество големи доклади разкриха колко близо е планетата до катастрофа.
Емисиите трябва да намалеят с около половината до 2030 г., за да постигнат международно договорената цел от 1,5C затопляне, но все още се покачват, показват докладите – във време, когато петролните гиганти правят астрономически суми пари. Shell и TotalEnergies удвоиха тримесечните си печалби до около 10 млрд. долара. Петролните и газовите гиганти се радват на рязко нарастващи печалби със скока на търсенето след Covid и след нахлуването на Русия в Украйна. Очаква се секторът да натрупа 4 трилиона долара през 2022 г., засилвайки призивите за високи данъци върху неочакваните печалби за справяне с кризата с разходите за живот и финансиране на прехода към чиста енергия.
И трите ключови агенции на ООН изнесоха изобличителни доклади през последните два дни. Докладът на агенцията на ООН за околната среда установи, че „няма надежден път към 1,5C и ужасно неадекватният напредък в намаляването на въглеродните емисии означава, че единственият начин за ограничаване на най-лошите въздействия от климатичната криза е бърза трансформация на обществата". .
Настоящите ангажименти за действие до 2030 г., дори ако бъдат изпълнени изцяло, биха означавали покачване на глобалното затопляне с около 2,5C, ниво, което би осъдило света на катастрофален климатичен срив, според агенцията за климата на ООН. Само няколко страни са увеличили плановете си през последната година, въпреки че обещаха да го направят на срещата на върха на ООН за климата Cop26 в Глазгоу.
Метеорологичната агенция на ООН съобщи, че всички основни газове за отопление са достигнали рекордни нива през 2021 г. с тревожен скок на емисиите на метан, мощен парников газ.
Отделно, докладът на МАЕ за световната енергетика предлага искрица напредък, че CO2 от изкопаеми горива може да достигне връх до 2025 г., тъй като високите цени на енергията тласкат нациите към чиста енергия, въпреки че предупреждава, че това няма да е достатъчно, за да се избегнат сериозни въздействия върху климата.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза „Действията в областта на климата са за съжаление недостатъчни. Насочили сме се към глобална катастрофа [и] към унищожаващи икономиката нива на глобално затопляне. Сушите, наводненията, бурите и горските пожари опустошават живота и поминъка по целия свят [и] се влошават с всеки изминал ден. Имаме нужда от действия в областта на климата на всички фронтове и се нуждаем от тях сега, а страните от Г-20, отговорни за 80% от емисиите, трябва да са водещи".

Допълнителни доклади, публикувани през последните два дни, казват, че здравето на хората по света е в зависимост от глобалното пристрастяване към изкопаемите горива, с нарастващи смъртни случаи от топлина, глад и инфекциозни заболявания, докато климатичната криза се засилва.
МАЕ каза, че инвестициите в чиста енергия ще трябва да бъдат поне 4 трилиона долара годишно до 2030 г., за да достигнат нетни нулеви емисии до средата на века. „Ако глобалната петролна и газова индустрия инвестира тези $2 трилиона допълнителен доход в горива с ниски емисии, като водород и биогорива, това ще финансира всички необходими инвестиции в тези горива за остатъка от това десетилетие."
Проф. Майлс Алън от Оксфордския университет каза: „Комбинираните печалби, данъци и възнаграждения, генерирани от нефтената и газовата индустрия през последните няколко месеца, биха били достатъчни, за да уловят всяка отделна молекула CO2, произведена от техните дейности, и да я инжектират обратно под земята. Така че защо говорим само за трансформиране на обществото, а не за задължаване на една високопечеливша индустрия да изчисти бъркотията, причинена от продуктите, които продава?"
Проф. Майкъл Ман от Университета на Пенсилвания в САЩ каза, че е важно да се отбележи, че се постига напредък: „Очевидно трябва да се свърши повече работа, ако затоплянето трябва да се задържи под 1,5C, но никой не е предвидил големия напредък в политиката през последните месеци както в Австралия, така и в САЩ. Изчислено е, че законодателството на САЩ ще намали националните емисии с 40% през това десетилетие. С лидерството на САЩ можем да очакваме и други големи източници на емисии да дойдат на масата на Cop27."
Експертите по климата са съгласни, че всяко действие, което ограничава глобалното затопляне, намалява страданието, понесено от хората от климатичните въздействия. „Целта от 1,5C сега е почти невъзможна, но всяка част от градуса ще се равнява на огромни избегнати щети за бъдещите поколения", каза проф. Дейв Рей от Университета в Единбург, Обединеното кралство.

Станете почитател на Класа