Възможно ли е да се сплашат севернокорейците?

Възможно ли е да се сплашат севернокорейците?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.10.2022
  • Share:

Тръмп вече насочи своите самолетоносачи към бреговете на КНДР, но бързо ги оттегли

 

 

Вашингтон все по-активно създава „единен фронт“ в борбата срещу обявените за основни военни противници Руската федерация и Китайската народна република. При разработването на плановете за бъдеща съвместна война в Далечния изток - САЩ, Япония и Република Корея (Южна Корея), Корейската народнодемократична република също беше посочена като обект на унищожение.

Токио и Сеул се убеждават себе си, че заплахата идва преди всичко от КНДР, с нейното „непредсказуемо ръководство“, което презира „марионетките на американския империализъм, японците и южнокорейците“. Защото няма причина Русия и Китай да "воюват срещу Япония и Южна Корея". Но Пхенян може да отговори много болезнено на провокациите. Има добре позната ориенталска поговорка: „Навряната в ъгъла мишка, се нахвърля и към котката“

 

Каква всъщност е военната мощ на Северна Корея - Webcafe.bg

 

Говорейки за ракетно-ядрената заплаха от Северна Корея, Токио и Сеул хитруват, защото са наясно, че не толкова богатата КНДР беше принудена, напрягайки всички усилия, да придобие ядрени оръжия и ракетни технологии не за "агресия" срещу съседните държави, а именно за защита от тях, за да запази своята независимост.

Американските, японски и южнокорейски политици и стратези не крият, че най-доброто "решение" би било физическото отстраняване на ръководството на КНДР и премахването на "държавата-парий" чрез поглъщането й от Южна Корея.

 

Бежанка от Северна Корея разказа какъв ад изживяват жените в армията на Ким  Чен Ун (СНИМКИ)

 

Няма съмнение, че след разпадането на един от основните му съюзници - Съветския съюз - КНДР можеше да престане да съществува и да бъде анексирана, подобно на ГДР.

Разбираема е злобата на техните непримирими врагове - американците, японците и южнокорейците, които мразят севернокорейците и са принудени де факто, ако не и де юре, да признаят ракетно-ядрения статут на Пхенян. Оттук и злонамерените заплахи за "катастрофалните последици" от отказа на севернокорейското ръководство да "денуклеаризира" страната си и да продължи да подобрява оръжията за възпиране.

 

Говори Ким! Лидерът иска охолен живот за севернокорейците ᐉ Новини от  Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

 

Разбира се, на японците може да не се хареса, че Пхенян тества своите ракети, насочвайки ги по траектория, минаваща над японската територия. Недопустимостта на подобни тестови полети беше обсъдена на неотдавнашна тристранна среща на представители на външните министерства на Япония, Република Корея и САЩ. „Страните са единодушни в мнението си, че изключително високата честота на севернокорейските ракетни изпитания, включително изстрелването на 4 октомври, когато ракетата прелетя над японска територия, е сериозна и непосредствена заплаха за мира и стабилността в региона, както и ясно предизвикателство към цялата международна общност“ , се казва в прессъобщението на японското външно министерство след срещата.

Страните обаче не говориха за равноправни преговори с КНДР за намаляване на военното напрежение в Североизточна Азия, а за по-нататъшно влошаване на ситуацията. Първият заместник-министър на външните работи на Япония Такео Мори, заместник-министърът на външните работи на Южна Корея Чо Хюнг-дон и заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шенман обсъдиха значението на допълнителните усилия за разширяване на отбранителните способности на съюзите между Япония и Съединените щати, както и между Южна Корея и САЩ.

 

 

Вместо да търсят нови компромисни възможности за отслабване на несправедливите санкции на ООН, наложени от Съединените щати на КНДР, те говорят за тяхното по-нататъшно стриктно прилагане и, ако е възможно, затягане.

Официалното обявяване на Северна Корея за ядрена държава на законодателно ниво породи подозрения в САЩ, Япония и Южна Корея, че това събитие може да бъде белязано от нов тест на ядрено оръжие.

По време на пресконференция след срещата Чо Хюнг-дон повтори, че Северна Корея ще "се изправи пред безпрецедентен отговор", ако извърши седми ядрен опит. По-рано президентът на Южна Корея Юн Сок Йол каза, че "Северна Корея очевидно е приключила подготовката за следващия ядрен опит" .

Има спекулации, че КНДР може да проведе ядрен опит между края на Конгреса на китайската комунистическа партия в края на октомври и междинните избори в САЩ на 8 ноември. Не беше изяснено как времето за избор на изпитанията е свързано с тези събития в други страни.

Такео Мори и Уенди Шърман също обявиха по време на пресконференцията потенциален "асиметричен" отговор на евентуален севернокорейски ядрен опит. Въпреки това във Вашингтон, както и в Токио и Сеул, добре разбират, че севернокорейците не се поддават на заплахи и последователно изпълняват плановете си за подобряване на отбранителните си способности като независима държава.

Участниците в срещата не пропуснаха веднага да отхвърлят обвиненията на Москва за подготовката на Украйна за използването на "мръсна бомба". Вместо сериозно проучване на фактите и аргументите на руската страна, представителите на Вашингтон, Токио и Сеул всъщност прехвърлиха стрелките към Русия, заявявайки за пореден път „недопустимостта на заплахите за използване на ядрено оръжие “ . Имайте предвид, че Москва отрича съществуването на каквито и да било планове за използване на оръжия за масово унищожение в хода на СВО. Такива слухове могат да се считат само за провокативни.

На срещата отново беше обсъден въпросът за натрапването на "ситуацията около Тайван" в КНР. Както знаете, китайският лидер Си Дзинпин отговори на тези инсинуации на 20-ия конгрес на КПК . Беше заявено, че Китай ще се стреми към мирно обединение с Тайван: „Ние искрено настояваме с всички сили за перспективата за мирно обединение, но никога няма да обещаем да се откажем от използването на сила“. Честна и принципна позиция, показваща, че възстановяването на суверенитета на Китай над китайския остров е неизбежно.

 

 

Анатолий Кошкин, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа